Enciclopedia clopotel

Nicolae Ceausescu

Nicolae Ceausescu Ceausescu, Nicolae, om politic roman (Scornicesti, 1918-Targoviste 1989). Membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman in 1948 si al Biroului Politic in 1955, in 1965 a obtinut functia de secretar general al partidului, iar in 1967 a cumulat-o si pe cea de presedinte al Consiliului de Stat (sef al statului).

Ceausescu a accentuat orientarea Romaniei spre un comunism national, atenuand dependenta de URSS atat in domeniul economic, cat si in politica externa. In 1968 a dezaprobat interventia trupelor Pactului de la Varsovia in Cehoslovacia, situandu-se in mod categoric impotriva doctrinei Brejnev (v.). A accentuat controlul politienesc asupra populatiei si a dus o politica de rigida austeritate pentru a putea destina cea mai mare parte a productiei spre export si pentru a reduce astfel datoria externa, fara insa a reusi sa salveze economia romaneasca de la dezastru.

Regimul lui Ceausescu s-a manifestat din ce in ce mai mult, o data cu timpul, ca o rigida dictatura, atat personala cat si a familiei sale, bazata pe un cult al personalitatii fara nici un fel de limita. A fost executat impreuna cu sotia sa in timpul insurectiei izbucnite in decembrie 1989, care l-a rasturnat de la putere.

Enciclopedie de Istorie Universala - Editura All