Enciclopedia clopotel

Stomacul

Este un segment dilatat al tubului digestiv, situat in continuarea esofagului si asezat in etajul superior al cavitatii abdominale. Are forma literei J. Alimentele patrund in stomac prin cardia, un orificiu care se deschide usor, si parasesc stomacul prin pilor, la nivelul caruia se gaseste un sfincter.

Stomacul prezinta o fata anterioara in dreapta, acoperita de ficat, iar in stanga este in contact cu peretele toracoabdominal. Fata posterioara acopera pancreasul, rinichiul stang si splina. Marginea dreapta poarta numele de mica curbura, iar marginea stanga se numeste marea curbura .

In structura peretelui stomacal intra, de la exterior catre interior, urmatoarele tunici:

• seroasa peritoneala - cu toate fetele sale se leaga de organele din jur;

• tunica musculara, formata din trei straturi de muschi netezi; la exterior longitudinali, la mijloc circulari, care la nivelul pilorului formeaza sfincterul piloric, in interior oblici;

• submucoasa formata din tesut conjunctiv lax care contine vase de sange ce sunt ramuri indirect din aorta si fibre nervoase vegetative (simpatice si parasimpatice);

• mucoasa care formeaza mai multe cute. in grosimea mucoasei se gasesc glandele gastrice, care poarta denumirea regiunii in care se afla: cardiale, fundice, pilorice.

Sunt glande tubuloase simple sau ramificate care secreta sucul gastric format din acid clorhidric si fermenti. Inervatia stomacului este constituita din fibre parasimpatice provenite din nervii vagi (X) si fibre simpatice din plexul celiac. in peretele gastric exista doua plexuri vegetative.


Enciclopedie de biologie, Editura ALL