Enciclopedia clopotel

Pasari

Pterozaurii au fost primele animale vertebrate care traiau in aer. Acestea erau reptile cu aripi alcatuite din piele care se atasau degetelor lungi, anvergura aripilor ajungand pana la 12 m. Acestia s-au dezvoltat inainte cu 70 de milioane de ani ca Archaeopteryx (prima pasare cunoscuta) sa apara.

Archeopteryx

Pterozaurii au disparut la sfarsitul Cretacicului odata cu dinozaurii. Numeroase si variate specii pornind de la unele mici (de marimea mierlei aproximativ) si ajungand pana la cele mai mari zburatoare care au existat vreodata. Modul de deplasare al Pterozauri-lor pe sol ramane un mister. Se presupune totusi ca acestia se tarau folosindu-si ghearele de pe aripi si picioarele.

Se cunosc doua specii de reptile zburatoare: Rhamforinchienii si Pterodactilii.
In ambele cazuri existau aripi atasate labelor foarte lungi. Labele se terminau cu patru degete, dintre care trei erau scurte si aveau gheare ascutite. Se presupune ca acestia zburau dand din aripi, iar cerectarile recente releva faptul ca existau fibre in interiorul aripilor acestor reptile zburatoare.

Primii si cei mai primitivi au fost Rhamforinchienii. Caracteristicile acestora erau picioarele scurte si coada lunga (acoperea o jumatate din corpul reptilei) si osoasa, care era folosita pentru a mentine echilibrul in timpul zborului. O alta acaracteristica era constituita din capul mare cu maxilare in care erau infipti dinti ascutiti.

Pterodactilii au aparut in perioada jurasica. Diferentele fata de de Rhamforinchieni constau in gatul si teasta mai lungi si coada mai scurta. Pentru a se hranii, unii dintre Pterodactili isi prindeau victima in zbor, asemanator modului in care procedeaza pasarile din ziua de azi pasarile ale caror hrana sunt insectele.
Pterodactylus si Pteranodon se hraneau cu pesti pe care ii prideau cu ciocurile lungi si cu maxilarele puternice.