Enciclopedia clopotel

Vioara

Vioara este cel mai raspandit instrument muzical cu coarde si arcus. Este formata dintr-o cutie de rezonanta, avand intinse pe una din fete patru coarde, care vibreaza atunci cand sunt atinse cu arcusul sau cand sunt ciupite. Spre deosebire de alte intrumente cu coarde si arcus precum contrabasul, violoncelul sau viola, vioara este cel mai mic intrument care emite sunetele cele mai inalte.

Vioara

Apare la jumatatea secolului XVI in Italia dupa modelul a trei intrumente diferite: rebec, viola de gamba si viola de braccio. Prima vioara aparuta avea, ca si in prezent, patru coarde si a fost construita de Andreea Amati in anul 1555. Vioara s-a raspandit foarte repede in intreaga Europa si a ajuns un instrument extrem de popular. El era folosit atat pentru muzicienii strazii cat si de nobilime. Cea mai veche vioara care a rezistat pana in prezent, a fost construita in 1564 de lutierul Amati.

Vioara


Vioara scoate un sunet un sunet frumos, cristalin care se afla de cele mai multe ori in fruntea intrumentelor orchestrei. Pe langa numele de vioara, acest intrument mai poarta numele de viola, scripca, dibla sau lauta.
(A.M.)