Enciclopedia clopotel

Chitara

Chitara este un instrument muzical din categoria intrumentelor cu coarde ciupite. Ea este formata dintr-o cutie de rozonanta in forma cifrei 8 ce are ambele fete plane. Aceasta are ca prelungire un gat lung despartit de taste. De obicei, chitara are 6 corzi fabricate din nailon sau otel, iar pentru obtinerea sunetului ele trebuie ciupite sau lovite.

ChitaraChitara

Chitara a aparut, intr-o forma diferita si mult mai simpla, inca din secolul XVI. La inceput chitara avea doar patru corzi, pentru ca mai apoi, in Italia sa apara si cea cu cinci corzi. La inceputul secolului al XIX chitara a ajuns aproximativ la forma ei din prezent. In anul 1850, Antonio Torres a modificat forma instrumentului si l-a adus la o forma care facea ca sunetul obtinut sa fie mult mai placut. In 1920, Lloyd Loar si Orville Gibson realizeaza prima chitara electrica ce se bucura de un mare succes.

Chitara este unul dintre cele populare intrumente muzicale. Ea este folosita in muzica muzica blues, country, folk, flamenco, jazz, rock si pop. Tipurile de chitare se clasifica in functie de numarul de corzi, de existenta tastelor, de registratie, de modalitatea de amplificare a sunetului sau de registratie. 

(A.M.)