Enciclopedia clopotel

Sfinxul

Descriere:
Exista trei tipuri de sfinx:
- androsfinxul - avand corp de leu si cap de om
- criosfinxul - un leu cu cap de berbec
- hierocosfinx - ce avea corp de leu si cap de soim

In mitologia greaca aceasta creatura era prezentata ca fiind un monstru nefericit, un simbol al maternitatii si puterii, monstru al mortii ce aducea ghinion si tulburarea mintii.

Sfinxul grecesc avea bustul si capul unei femei, aripile unui vultur, picioarele si corpul unei leoaice si coada unui sarpe sau dragon. Uneori era infatisat ca avand corp de taur si picioare de leu. Despre majoritatea bestiilor mitologice se credea ca traiesc in muntii Etiopiei iar sfinxul grecesc nu facea exceptie.

Sfinxul asirian arata cu totul diferit fata de cel egiptean. Avea cap uman dar celelalte parti ale corpului sau erau cele ale unui taur si ale unui leu. Uneori era infatisat ca avand cinci picioare in loc de patru.

Origine:
Sfinxul este o creatura legendara infatisata ca avand corp de animal si cap de om. Se pare ca acest personaj isi are originile in Egipt. In timp legenda, cu multe modificari, s-a transmis in toata lumea antica. Numele sau provine din grecescul "sphingo" ce inseamna "a strangula".

Sfinx

Rol:
Sfinxul egiptean pazea piramidele, mormintele si intrarile secrete.
Fenicienii si sirienii il vedeau pe sfinx ca simbolul al conducerii fiind vazut si ca pazitorul templelor si palatelor.

Simbol:
Sfinxul egiptean reprezinta un simbol al abundentei, puterii, intelepciunii, misterelor, ghicitorilor, adevarului, unitatii si secretelor. Uneori sfinxul era desenat langa copacul vietii ca simbol al fertilitatii si conceptiei. Ca simbol solar, sfinxul este deseori asociat cu zeul soarelui, Ra. De obicei Androsfinxul poarta chipul faraonului care a dat ordinul de constructie si simbolizeaza puterea divina si intelepciunea pe care a folosit-o cand a condus si protejat oamenii.

Din moment ce combina atat parti umane cat si parti animale, sfinxul simbolizeaza uniunea mintii si corpului sau a intelectului/ spiritului si a puterii fizice.

La druizi, sfinxul avea mai multi sani si facea parte din simbolurile fertilitatii si maternitatii.

La fel ca multe alte simboluri solare, androsfinxul era asezat langa mormintele crestine ca o reprezentare a divinei lumini a lumii.