Enciclopedia clopotel

Minotaurul

Descriere:
In mitologia greaca, minotaurul apare ca avand cap de taur si corp de om sau corp de taur si cap de om.

Origine:
Parintii acestei creaturi au fost Pasiphae, sotia lui Minos, regele Cretei si un taur alb trimis de Poseidon. Minos, dezgustat si rusinat de situatie i-a ordonat lui Daedalus sa-l ascunda pe minotaur. Daedalus a construit un labirint unde i-a dus pe Minotaur spre a nu mai niciodata iesi de acolo.

Unul dintre fratii vitregi a dat ordin ca la fiecare noua luni, sapte tineri si sapte fecioare din Atena sa aiba acces in labirint pentru ca minotaurul sa se hraneasca. Minotaurul supravietuia capturand si mancand acesti tineri, pierduti in labirint.

Minotaur

Simbol:

Nefiind nici uman, nici animal sau zeu ambiguitatea acestui personaj a crescut fiind plasat dincolo de limitele conventionale ale moralei. Minotaurul a devenit important in miscarea suprarealista europeana datorita mitologiei sale: a ultimului sacrificiu si a dublei ipostaze (jumatate taur, jumatate om).

Poveste:

Theseus a fost ajutat de una din fiicele lui Minos, Ariane, care i-a oferit acestuia un ghem de ata fermecat, facut de Daedalus. Scopul acestuia era sa-l ajute sa gaseasca calea inapoi din labirint dupa ce il omora pe Minotaur.
Theseus si-a dus misiunea pana la capat, omorandu-l pe Minotaur si scapand din labirint.