Enciclopedia clopotel

Dragoni

Descriere:
Dragonii sunt creaturi mitologice descrise cel mai adesea ca fiind serpi sau soparle mari (uneori avand aripi) ce aveau abilitati magice. Dragonii se intanlesc in numeroase mituri si legende: in China reprezinta un simbol al vietii, in Japonia pazitori ai sabiilor iar in Europa sunt prezentati ca fiind incarnari ale raului.

Cuvantul "dragon" inseamna "reptila a mortii".

Puteri si atributii:
Dragonii sunt asociati cu norii si se crede ca ar putea aduce ploaia. Faptul ca scuipa foc pare a fi o reminiscenta a fulgerelor. Unii credeau ca dragonii buni protejau oamenii de spiritele rele. Uneori erau asociati cu fertilitatea, puterea si viteza.

Puterile distructive ale dragonilor deriva din scuipatul focului care poate devasta tari intregi. Chiar si ochii dragonilor avea aceasta proprietate a focului, uneori se crede ca reflecta comorile pe care le pazeau.

Dragon

Unii dragoni aveau abilitatea de a zbura. Dragonii de apa, de exemplu, nu zburau si isi petreceau toata viata in lacuri si mari.

Pentru oameni, sangele dragonilor era un bun medicament, despre care se spunea ca vindeca ranile instantaneu.

Ucigasii de dragoni:
Pentru ca dragonii erau dusmanii naturali ai omului, moartea lor devenise principalul obiectiv al oamenilor. Asta a dat nastere unor batalii intre zei si dragoni, sfinti si dragoni si in epoca medievala, intre cavaleri si dragoni.

Sunt si dragoni care sunt mentionati alaturi de sfinti. Cel mai cunoscut sfant asociat cu dragonii fiind Sfantul Gheorghe. Aceasta legenda reprezinta triumful crestinismului asupra fortelor raului.

(G.C.)