Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Vanturile care bat spre ecuator se curbeaza spre Vest.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Motto-ul zilei de MIERCURI:
Daca cineva rade, razi impreuna cu el!
Daca cineva canta, canta impreuna cu el!
Daca cineva lucreaza, lasa-l sa lucreze

› vrei mai mult

La ce imi trebuie in viitor matematica

10 Mai 2022

Matematica

Matematica este una dintre materiile cele mai importante in scoala, chiar daca nu toti suntem „prieteni” cu ea. Daca si tu te intrebi la ce iti foloseste tot ce inveti la matematica, aceasta materie care pentru unii este o placere, pentru altii un calvar si o sursa de stres si note nu tocmai bune, acest articol este si pentru tine.


Poate ai auzit si tu ca matematica e buna la un singur lucru in viata: la numarat bani! Ei bine, asta e o gandire simplista si imatura pe undeva pentru ca daca stai sa te gandesti bine, tot ce invatam la matematica are un rol bine definit. Aritmetica te invata, desigur, sa socotesti, insa nu doar calculele legate de bani sunt importante in viata. Algebra te invata sa gasesti solutii, sa intelegi statistici, sa folosesti formule de calcul. Geometria, la randul ei, este utila in tot ceea ce faci in viata, pentru orientare in spatiu si pentru multe alte lucruri. Imagineaza-ti, de exemplu, ca nu ai putea sa faci diferenta intre in patrat si un rotund sau ca nu ai sti sa calculezi o suprafata. Ti se pare de neconceput, nu? E ca si cum ti-ar lipsi o parte din creier, ca si cum nu ai avea niste cuvinte in vocabular sau ca si cum cuvantul „dreptunghi” ar fi o onomatopee, cum ar fi piupiu sau zbarrr. Nu are logica, nu? Ei bine, tocmai la asta ne foloseste matematica, pintre altele.


La ce te ajuta matematica?


Fara sa ne ducem prea departe cu explicatiile sau sa intram in alte materii ori in zone ce tin de viitoare posibile profesii, iata cateva beneficii care poate te vor ajuta sa privesti aceasta materie cu alti ochi:


- dezvolta gandirea critica


- dezvolta abilitatea de a rezolva probleme


- dezvolta gandirea analitica


- dezvolta rationamentul stiintific (rationament cantitativ, rationament logic, intelegerea procentelor, a mediilor, a rapoartelor etc)


- dezvolta abilitatea de a folosi informatii precise


- dezvolta capcitatea de a construi argumente logice si de a le recunoaste pe cele ilogice


- dezvolta capacitatea de comunicare


- dezvolta capacitatea de a intelege si a folosi timpul


- dezvolta abilitatea de a lucra in echipa


- asigura independenta.


Ce poti face cu ajutorul cunostintelor de matematica


Fara matematica este greu de crezut ca poti face ceva in viata de zi cu zi, iar aceasta materie iti este de folos cam in orice domeniu. Pentru cei carora le place chiar mult matematica, exista o multime de directii spre care s-ar putea orienta profesional in viitor:


- contabilitate


- programare si IT


- medicina


- inginerie


- management / economie


- avocatura


- cercetare


- matematician / analist / statistica


- pedagogie


- marketing


- sistemul bancar


- constructii.


Iata, deci, cate profesii se bazeaza pe cunostintele de matematica, elementare si complexe. Dar pana acolo matematica este importanta in viata de zi cu zi, chiar mai mult decat ai crede; si nu trebuie privita doar ca o materie la care ai nevoie de note cat mai bune si la care trebuie sa dai teste si examene.


Chiar si fara sa iti dai seama, matematica te ajuta sa intelegi mai bine lumea in care traiesti, oferindu-ti notiuni si cunostinte indispensabile nu doar atunci cand trebuie sa numeri bani, ci cam in orice faci. Daca ar fi sa dam un exemplu, nici macar sa desenezi nu ai putea fara sa ai notiuni de matematica, pentru ca nu ai avea nici cea mai mica idee despre forme geometrice, dimensiuni si proportii.


Fara matematica nu am fi avut tehnologie, nu am fi avut evolutie, nu am fi avut constructii moderne. Daca nu ai sti adunare, scadere, inmultire, impartire, nu ai putea face nici cele mai simple lucruri in viata. Daca e sa vorbim doar de bani, gandeste-te ca ai fi vulnerabil si ca toata lumea ar putea sa te pacaleasca.


Prin urmare, matematica nu este nici pe departe inutila, asa cum nu este nici plictisitoare, nici foarte dificila, daca pur si simplu ii dai o sansa si o inveti pas cu pas.

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa inveti mai usor la matematica. Sfaturi de la un profesor


TOP 10 cei mai mari matematicieni din toate timpurile


Top 3 exercitii de matematica viralizate pe Facebook


Redactia clopotel.ro


 

Inapoi la lista de stiri