Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mihai Eminescu este cel care l-a incurajat pe Creanga sa scrie cele mai importante opere ale sale. S-a spus ca, dupa ce s-au cunoscut, nimeni ''nu mai vazu pe Eminescu fara Creanga si pe Creanga fara Eminescu''.

› vrei mai mult

Bancul zilei

dc nu mananca olteni castraveti? pentru ca nu le incape capu in borcan

› vrei mai mult

Pro sau contra copiute?

23 Septembrie 2022

Pro sau contra copiatului

Nu este elev pe lume care sa nu fi copiat sau macar sa se fi gandit sa copieze la un test. Scopul scuza mijloacele este deviza acestora, insa este sau nu bine sa trisezi cand vine vorba de scoala? Este sau nu corect sa folosesti copiute? Raspunsul evident este ca nu. Si, cu toate astea, foarte multi apeleaza la fituici.


Ce obtii atunci cand copiezi


Evident, nota mai mare este scopul oricarui elev atunci cand copiaza.
Notele mari, indiferent de metodele prin care sunt obtinute, aduc premii, burse si recompense.
Profesorii vor crede despre tine ca esti mereu pregatit si nu te vor sacai prea tare.
Notele bune obtinute, chiar si dupa ce ai copiat, iti pot aduce anumite avantaje acasa.


Dezavantajele copiatului la teste


Daca esti prins, inseamna o nota de 1 in catalog. Chiar daca profesorul da dovada de indulgenta, cel mai probabil te va lua la ochi si fie te va asculta mai des, fie va fi mult mai atent la tine, fie te va considera mereu un trisor.


Nu stii ce nota ai fi luat daca nu ai fi copiat. Poate ar fi fost una mai buna decat cea primita sau poate chiar ai fi stiut sa faci subiectele fara sa copiezi, dar nu ai avut suficieta incredere in tine.


Nu stii, de fapt, cat de bine stii materia.


Profesorii ar putea pune o presiune mai mare pe tine daca pari foarte bine pregatit la materia lor.


Un sentiment de vinovatie este posibil sa te copleseasca, oricat de mult ti-ai spune ca ai facut ce trebuia sa faci.


Facem sau nu copiute?


Metodele de copiat au evoluat si ele odata cu tehnologia. Unii folosesc casti speciale, greu de depistat de profesori, altii reusesc sa isi foloseasca telefoanele mobile sau ceasurile inteligente. Dar tot copiutele „clasice” sunt cele mai populare; doar modalitatile de a le ascunde au devenit tot mai variate.


Daca merita sau nu sa iti faci copiute doar tu poti sti; cert este ca a copia nu este moral deloc.


A face fituici poate fi, in sine, o buna metoda de a invata materia la care urmeaza sa sustii un test. Este un fel de conspect la scara mult mai mica, la finele caruia cel mai probabil vei fi retinut mai multe informatii decat daca ai fi citit pur si simplu sau ti-ai fi facut fise. Pentru ca a scrie mic, mic de tot pe o bucatica de hartie este un efort care ajuta creierul sa inregistreze mai bine informatiile.


Nu recomandam copiatul, dar daca decizi, totusi, sa apelezi la copiute, ele trebuie sa fie ascunse foarte bine. Nu de alta, dar s-ar putea sa fii prins cu ele chiar daca nu le-ai folosit, iar consecintele vor fi cu siguranta neplacute.


Desi nu incurajam copiatul, daca ai nevoie de idei de copiute poti apela la mai multe metode:


copiutele „palmate” - le tii in palma si poti incerca sa te uiti la ele cand profesorul nu e atent; e o metoda riscanta, dar poti lipi de copiuta un elastic, astfel incat daca profesorul te pune sa deschizi pumnul, hartiuta sa se retraga rapid sub maneca.


copiutele pe eticheta sticlei de suc - dezlipesti eticheta, scrii marunt pe ea si apoi o lipesti la loc, iar in timpul testului trebuie doar sa o inclini pentru a-ti aminti ceva ce nu stii; atentie, insa, sa fie o bautura de culoare inchisa, netransparenta.


fetele pot ascunde o fituica sub dres, mai sus de linia fustei, care va fi ridicata discret in timpul testului, pentru inspiratie; nimeni nu va cere unei eleve sa si ridice fusta pentru a vedea daca ascunde ceva sub ea.


fituica lipita pe talpa pantofului poate fi de ajutor pentru baieti: trebuie doar sa pui picior peste picior si sa te inspiri, la nevoie; poate fi, totusi, o metoda riscanta, mai ales daca profesorul se plimba printre banci in timpul testelor.

Alte articole pe aceasta tema:

De ce colegii vor sa le soptesc la teste?
Studentii indrazneti copiaza cel mai putin
76 de candidati pentru posturi de profesor dati afara pentru copiat
Copiatul la examen imbogateste profesorii
Pixul invizibil si fituica ultravioleta comercializate pe internet

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri