Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


E posibil sa primesti un pont de cum sa faci niste bani foarte usor. Te vei gandi apoi la cum o sa cheltuiesti banii pe care crezi ca ii vei obtine.

› vrei zodia ta

Bancul zilei

La banca vine un batranel care cere sa i se acorde un credit destul de mare. Putin jenat, angajatul bancii il intreaba:
- Ce varsta aveti?
- 85 de ani, raspunde senin batranelul.
- Stiti, la aceasta varsta aveti nevoie de cineva care sa garanteze ca veti achita imprumutul.
- A, nicio problema, vin cu tata!
Blocat, functionarul exclama:
- Cu tata? Imposibil, dar cati ani are?
- 110 replica batranelul! Haideti, va rog, insista el, stiti, avem nevoie de bani pentru nunta bunicului.
Din ce in ce mai uimit, angajatul bancii intreaba:
- Dar cati ani are bunicul dvs?
- 140, veni raspunsul
- 140?? si la varsta asta vrea sa se insoare?
La care batranelul raspunse facand cu ochiul:
- Ei, nu prea vrea el, dar il imping parintii lui!

› vrei mai mult

Cultura generala

Heliul a fost descoperit pentru prima data in atmosfera soarelui, de unde i se trage si numele ("helios"=soare), de catre astronomul francez Pierre Jules Cesar Janssen, la 18 august 1868, analizand cromosfera Soarelui in timpul unei eclipse solare totale in Guntur, India.

› vrei mai mult

De ce colegii vor sa le soptesc la teste?

03 Martie 2022

test

Orice elev bine pregatit si care isi vede, in general, de invatat stie ca orice test vine „la pachet” cu vesnice rugaminti din partea colegilor de a le sopti si lor acolo unde vor avea probleme.


Desi copiatul si soptitul au fost mereu adevarate provocari pentru toate generatiile de elevi, cei care nu considera ca au nevoie de astfel de variante ajutatoare sunt pusi intr-o situatie ingrata cand li se cere sa „sufle” si altora.


De ce iti cer colegii sa le soptesti la teste? E simplu: fie nu au invatat deloc, fie sunt foarte nesiguri pe cunostintele lor. Iar atunci au nevoie de confirmare din partea unuia pe care il stiu bine pregatit.


In general, cei la care se apeleaza cel mai des sunt considerati „tocilarii” clasei, cu toate ca ei poate chiar invata logic si le place sa fie mereu pregatiti. Deci pe undeva ar trebui sa fii mandru de asta. Dar sunt si multe intrebari pe care ti le pui in aceasta situatie.


Ar trebui sa le soptesc colegilor?


Esti liber sa faci ce vrei, atat timp cat iti asumi si faptul ca, daca sunteti prinsi, riscati amandoi un 1 de toata „frumusetea”. De trebuit nu trebuie, dar daca alegi sa o faci, poti spera doar ca nu o sa se prinda nimeni.


Ar fi egoist din partea mea sa nu soptesc?


Desigur, a ajuta un coleg, care poate iti este si prieten pe deasupra, este un act de solidaritate. Prin urmare, este firesc sa te simti macar putin egoist/a daca nu vrei sa o faci.


Pe de alta parte, cine este pana la urma egoistul in poveste? Tu, cel care ai invat si, prin urmare, nu ti se pare un capat de tara un test, nici macar neanuntat? Sau colegul/prietenul care si-a petrecut timpul intr-un mod cu siguranta mai placut decat invatatul, dar care acum vrea sa profite de munca ta?


Ar fi corect sa ii suflu altuia raspunsurile?


Si suflatul la teste este la fel cum e copiatul: un lucru incorect, in esenta, si deloc laudabil. Totusi, daca tu ai fost ajutat la un moment dat, ce se intampla? Ai spune ca e corect sa intorci „serviciul”, nu? Si corectitudinea asta, cand vine vorba de copiat sau suflat, e relativa aparent.


Alegerile le face fiecare pentru el si isi asuma si consecintele.


Risc, oare, sa nu mai am prieteni daca nu suflu?

test


In fiecare grup de prieteni de la scoala intervin, mai mereu, discutii. Subiectul poate fi X, care nu l-a lasat pe Y sa copieze de la el; sau Z, care nu a vrut sa sopteasca rezultatele corecte la un test. Insa cine nu va dori sa iti fie prieten doar pentru ca nu vrei sa risti sa fiti prinsi copiind poate nu merita sa iti fie prieten deloc.


Pana la urma, a sopti cuiva la un test este un fel de a te face frate cu dracul pana treci puntea, cum spune un proverb. Este un ajutor de moment, dar pe termen lung nu este benefic pentru nimeni. Rezolvati doar problema notei, nu si pe cea a cunostintelor.


Inapoi la lista de stiri