Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Florin Raducioiu este primul jucator din Romania care a inscris 4 goluri la un singur Campionat Mondial (America - 1994). Detine, probabil mult timp de acum inainte, recordul de cel mai bun marcator pentru Romania la Campionatele Mondiale de Fotbal.
› vrei mai multBancul zilei
un trabant mergea pe o sosea si,dintr-o data,i se strica motorul.Trage pe dreapta ,sta ce sta si apare un Lamborghini ultimul tip.Soferului din Lamborghini i se face mila de trabantist si se opreste sa-l remorcheze.Trabantistul e de acord ,dar il mairoaga ceva:
-Bine,dar eu am un trabantel si... te rog nu o calca prea tare.
Soferul din Lamborghini apoba.Masinile pornesc .Totul merge bine,pana apare un Ferrari pe strada.Soferul din el se uita cu dispret la cel din Lamborghini.Acesta se enerveazaa si il provoaca la intrecere.Amandoi accelereaza,neluand in seama trabantelul,care claxona innebunit.Din intamplare,un reporter se afla pe marginea soselei.
A doua zi se publica in ziar:
'Si pe deasupra,ca sa vedeti ca ieri lumea a fost sub influenta unei radiatii necunoscute, am vazut un Ferrari si un Lamborghini intrecandu-se nebuneste,iar in spatele lor un Trabant,claxonand nervos sa i se faca loc.'
Shop Clopotel.ro

Cum sa inveti mai usor. Trei metode eficiente
15 Martie 2022
Fie ca facem cursuri online, fie ca mergem la scoala fizic, invatatul nu s-a schimbat. Profesorii tot dau teste si tot ne asculta; tezele vin si ele, ca vrem, ca nu vrem. Si pentru a invata mai usor avem nevoie de strategii si metode eficiente.
Si elevii buni, si cei la care e loc de mai bine au nevoie de metode de a invata mai usor. Fiecare are cate un punct forte: unii au memorie vizuala buna, pe altii ii ajuta sa invete cu voce tare, altii prefera sa asculte muzica in timp ce invata pentru ca au senzatia ca asa informatia se „lipeste” mai usor de creier.
Inainte sa te apuci de invatat ai nevoie de un plan
Hotaraste la ce materie studiezi si pentru cat timp. Nu trebuie sa „tocesti” o zi intreaga aceeasi materie, pentru ca te vei plictisi si nu te vei mai putea concentra.
Pauzele mici si dese sunt cheia marilor succese. Uneori poate sa sune ironic, dar creierul chiar are nevoie de acea pauza, la fel si ochii. 10-15 minute de pauza la fiecare ora de invatat pica la fix.
Nu ar strica sa faci putina miscare inainte sa te pui cu burta pe carte, dar si in pauze. Creierul oxigenat este mai alert si mai receptiv la informatii. Organizeaza-te astfel incat sa ai la indemana tot ce iti trebuie, ia-ti o sticla de apa langa tine si lasa deoparte tot ce iti poate distrage atentia. Cu cat te vei concentra mai bine pe ce ai de invatat, cu atat mai repede vei termina, iar apoi poti sa vorbesti cu prietenii pe Whatsapp si sa te uiti pe retelele de socializare.
Trei metode de a invata mai usor
Fiecare are o metoda de invatat care i se potriveste cel mai bine. Noi iti propunem cateva a caror eficienta a fost dovedita, iar tu alegi ce functioneaza pentru tine.
Notite cu pixul pe hartie
De cand cu scoala online cam totul se face pe computer sau alte dispozitive, dar tot pixul si hartia sunt cei mai buni prieteni ai tai cand vrei sa iti notezi ideile importante. Cand scrii de mana, informatia ajunge mult mai bine la creier si va fi mult mai usor inmagazinata. Nu trebuie sa copiezi toata lectia, ci doar ideile care sunt importante.
Daca ai facut vreodata copiute, poate ai avut si tu surpriza sa nu mai ai nevoie de ele, pentru ca retinusei deja informatia. Si asta pentru ca ai scris de mana.
Cauta sa intelegi informatiile
Daca este necesar, pentru a invata mai repede si mai bine niste notiuni, poti cauta detalii despre ele pe net. Poate gasesti un clip sau un fisier audio interesant, fotografii care iti vor ramane pe retina si te vor ajuta sa faci mai usor conexiuni.
Avem atatea surse de informare in ziua de azi, incat e si pacat sa inveti ca papagalul lucruri pe care in scurt timp le vei uita doar pentru ca nu ai de ce sa le legi.
Invata cu un coleg
Stim, colegi ai si la scoala, dar acolo nu poti interactiona cu ei cum o poti face acasa. Ai vazut, probabil, si in filme, cum elevii se intalnesc pentru a studia impreuna si este chiar indicat sa se intample asa. Cand inveti cu un coleg, va puteti explica unul altuia informatiile invatate, poate exista o dezbatere, iar odata cu asta vine si o mai buna intelegere a materiei.
Important este sa iti alegi bine partenerul de studiu, sa fie cineva care chiar este la fel de interesat ca tine de a invata; impreuna puteti „creste” si puteti ajune sa aveti rezultate foarte bune la scoala. Cu cat va ocupati cu mai multa seriozitate de ceea ce aveti de invatat, cu atat mai repede veti putea sa faceti si lucruri mai placute.
Citeste si Cum putem invata sa facem temele singuri
Redactia clopotel.ro