Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Razboiul Ruso-Turc din anii 1877-1878, la care a participat si Principatul Romaniei, a adus pe langa costurile umane, si un important cost fianciar, respectiv un total de 100 milioane lei aur, pe care cetatenii a trebuit sa-l plateasca. Aceste costuri i-au adus Romaniei independenta sarbatorita in fiecare an la 9 mai.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Furnica alerga disperata prin padure... La un moment dat da nas in nas cu leul, regele animalelor:
- Ce faci, furnicuto, unde alergi in halul asta?
- Pai, cum, marite rege, n-ai auzit?
- Nu, ce e?
- S-a produs un accident ingrozitor...
- Zi odata, ce e?!
- Pai, s-au ciocnit elefantul si hipopotamul, rau de tot...
- Bine, si ce treaba ai tu, de ce alergi ca disperata?
- Ma duc sa donez sange!

› vrei mai mult

Cum sa inveti mai usor. Trei metode eficiente

15 Martie 2022

invatatul mai usor

Fie ca facem cursuri online, fie ca mergem la scoala fizic, invatatul nu s-a schimbat. Profesorii tot dau teste si tot ne asculta; tezele vin si ele, ca vrem, ca nu vrem. Si pentru a invata mai usor avem nevoie de strategii si metode eficiente.


Si elevii buni, si cei la care e loc de mai bine au nevoie de metode de a invata mai usor. Fiecare are cate un punct forte: unii au memorie vizuala buna, pe altii ii ajuta sa invete cu voce tare, altii prefera sa asculte muzica in timp ce invata pentru ca au senzatia ca asa informatia se „lipeste” mai usor de creier.


Inainte sa te apuci de invatat ai nevoie de un plan


Hotaraste la ce materie studiezi si pentru cat timp. Nu trebuie sa „tocesti” o zi intreaga aceeasi materie, pentru ca te vei plictisi si nu te vei mai putea concentra.


Pauzele mici si dese sunt cheia marilor succese. Uneori poate sa sune ironic, dar creierul chiar are nevoie de acea pauza, la fel si ochii. 10-15 minute de pauza la fiecare ora de invatat pica la fix.


Nu ar strica sa faci putina miscare inainte sa te pui cu burta pe carte, dar si in pauze. Creierul oxigenat este mai alert si mai receptiv la informatii. Organizeaza-te astfel incat sa ai la indemana tot ce iti trebuie, ia-ti o sticla de apa langa tine si lasa deoparte tot ce iti poate distrage atentia. Cu cat te vei concentra mai bine pe ce ai de invatat, cu atat mai repede vei termina, iar apoi poti sa vorbesti cu prietenii pe Whatsapp si sa te uiti pe retelele de socializare.


Trei metode de a invata mai usor


Fiecare are o metoda de invatat care i se potriveste cel mai bine. Noi iti propunem cateva a caror eficienta a fost dovedita, iar tu alegi ce functioneaza pentru tine.


Notite cu pixul pe hartie


De cand cu scoala online cam totul se face pe computer sau alte dispozitive, dar tot pixul si hartia sunt cei mai buni prieteni ai tai cand vrei sa iti notezi ideile importante. Cand scrii de mana, informatia ajunge mult mai bine la creier si va fi mult mai usor inmagazinata. Nu trebuie sa copiezi toata lectia, ci doar ideile care sunt importante.


Daca ai facut vreodata copiute, poate ai avut si tu surpriza sa nu mai ai nevoie de ele, pentru ca retinusei deja informatia. Si asta pentru ca ai scris de mana.


Cauta sa intelegi informatiile


Daca este necesar, pentru a invata mai repede si mai bine niste notiuni, poti cauta detalii despre ele pe net. Poate gasesti un clip sau un fisier audio interesant, fotografii care iti vor ramane pe retina si te vor ajuta sa faci mai usor conexiuni.


Avem atatea surse de informare in ziua de azi, incat e si pacat sa inveti ca papagalul lucruri pe care in scurt timp le vei uita doar pentru ca nu ai de ce sa le legi.


Invata cu un coleg


Stim, colegi ai si la scoala, dar acolo nu poti interactiona cu ei cum o poti face acasa. Ai vazut, probabil, si in filme, cum elevii se intalnesc pentru a studia impreuna si este chiar indicat sa se intample asa. Cand inveti cu un coleg, va puteti explica unul altuia informatiile invatate, poate exista o dezbatere, iar odata cu asta vine si o mai buna intelegere a materiei.


Important este sa iti alegi bine partenerul de studiu, sa fie cineva care chiar este la fel de interesat ca tine de a invata; impreuna puteti „creste” si puteti ajune sa aveti rezultate foarte bune la scoala. Cu cat va ocupati cu mai multa seriozitate de ceea ce aveti de invatat, cu atat mai repede veti putea sa faceti si lucruri mai placute.

Citeste si Cum putem invata sa facem temele singuri

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri