Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

IKEA (compania care comercializeaza mobilier casnic) este un acronim provenit de la Ingvar Kamprad (numele fondatorului societatii), Elmtaryd (numele fermei parintilor sai) si Agunnaryd (numele localitatii unde s-a nascut).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Sunt o ucigasa ucid oameni pe bani, iar pentru ca esti prietenul meu te ucid pe gratis.

› vrei mai mult

Copiatul la examen imbogateste profesorii

15 Iulie 2008
Fraudarea BAC-ului nu este o inselatorie a elevilor sau o lipsa de impartialitate din partea profesorilor, ci este, mai degraba, un acord tacit care aduce beneficii ambelor parti.

Profesorii obtin gradatie de merit, accederea la concursul pentru gradele didactice, precum si alte avantaje financiare in functie de gradul de promovabilitate de la Bacalaureat, potrivit legislatiei din invatamant, scrie Gardianul in pagina electronica.

Articolul 52 din Statutul Personalului Didactic in care se stipuleaza la alin. 1: "Evaluarea personalului didactic de predare, a celui auxiliar, de conducere, de indrumare si de control se face anual, conform fisei de evaluare elaborate de Ministerul Educatiei; procedura de evaluare se declanseaza prin autoevaluare, consemnata in fisa individuala a postului (alin. 3)".

In continuare, la aliniatele 5 si 6 se mentioneaza urmatoarele: "In fisa de evaluare se puncteaza si activitatile realizate in afara fisei individuale a postului in domeniul invatamantului, precum si alte activitati solicitate de conducerea unitatii sau de organele ierarhic superioare; Fisa de evaluare constituie un document de baza pentru stabilirea drepturilor salariale, pentru promovare si accesul la programele de perfectionare".

Modelul fisei de evaluare pentru obtinerea acestor drepturi a fost aprobat prin Ordin de ministru, in 2002, de catre fostul demnitar de atunci Ecaterina Andronescu, si in care se mentioneaza, potrivit Directiei de personal din cadrul Ministerului Educatiei, ca la obtinerea calificativelor se iau in considerare si "rezultatele obtinute de elevi la Bacalaureat". Asadar, in disperare de cauza, comisiile de Bacalaureat au cautat sa se delimiteze de semnalele privind fraudarea tezelor scrise de la examenul din acest an.

Autoevaluarea activitatii cadrului didactic se face printr-o fisa individuala. In continutul acestui document, aprobat prin ordin de ministru in 2002, beneficiarul trebuie sa precizeze participarea la organizarea si desfasurarea BAC-ului, precum si rezultatele obtinute de elevii pregatiti de el insusi.

Asadar, nu este doar in interesul elevilor sa "cumpere" tacerea profesorilor, pentru ca Ministerul a avut grija sa stimuleze comisiile de Bac sa ia in considerare tezele copiate si sa le evalueze cu note maxime.

Mai mult, obligati financiar, profesorii au inchis la elevii care copiau si sa nu intervina atunci cand isi sufla unul altuia raspunsul.

In ciuda adevarului crunt, reprezentantii Ministerului Educatiei nu cred ca aceste reglementari ar fi determinat cadrele didactice implicate in desfasurarea BAC-ului sa ia in considerare lucrarile cu probleme.

MEC inca considera ca BAC-ul de anul acesta este cel mai resit de la Revolutie in mare parte datorita masurilor de supraveghere, care au fost dublate in aceasta sesiune de examen. O alta cauza a acceptarii lucrarilor identice este legata de interesul universitatilor de a acoperi toate locurile de la admiterea in anul I de studii.

"Eu nu cred ca profesorii implicati in desfasurarea examenului de Bacalaureat au luat in considerare aceste reglementari legislative. Asistenta la clasa a fost efectuata de cadre didactice provenite de la alte scoli, deci nu aveau nici un interes sa procedeze la modul acesta. Intr-adevar, exista pasaje comune la teze, dar nu putem vorbi de lucrari trase la "xerox".

In plus, s-au luat masuri suplimentare de supraveghere si examenele au mers mult mai bine decat in anii trecuti. Daca se metine aceeasi linie si daca se opereaza unele modificari in metodologia de examen, in doi-trei ani nu vor mai aparea asemenea probleme. Sunt de parere ca trebuie sa se actioneze mereu preventiv", a declarat Sergiu Moga, inspector general adjunct pe Capitala si presedintele Comisiei de Bacalaureat pe Bucuresti.

La randul sau, profesorul Gheorghe Radulescu, cel care a semnalat frauda de la proba scrisa de romana, ne-a declarat: "Recunosc ca la acest lucru nu m-am gandit. Mi se pare ca este una dintre principalele cauze pentru care s-au inchis ochii in mod deliberat. Toti cei angrenati au nevoie de gradatii de merit si de alte beneficii salariale".

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri