Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Bananierul este numit in Orient "Arborele paradisului".

› vrei mai mult

Bancul zilei

Vine Choby de la scola si i zice tatalui sau:
-Tata toata lumea de la scoala rade de mine pentru-ca am dinti mari
-Tata:si io ce sat fac......
-Choby:Nu stiu
-Tata:taci mah ca zgari parchetu

› vrei mai mult

Cum sa le spun parintilor ca nu vreau sa fac meditatii

14 Martie 2022

Meditatii

Meditatiile sunt o moda mai ales pentru elevii aflati in ani terminali si in fata unor examene importante precum Evaluarea Nationala sau Bacalaureatul. Multi parinti au inceput, insa, sa caute profesori pentru lectii particulare la anumite materii cu mult timp inaintea examenelor, asta desi copiii nu simt neaparat nevoia unei pregatiri suplimentare.


Daca esti elev si parintii vor sa te trimita sa faci meditatii, dar tu nu iti doresti asta, cu siguranta nu stii cum sa le spui fara sa inceapa cearta.


Ce poate merge rau cand le spui parintilor ca nu vrei meditatii? Ar fi cateva lucruri:


• iti vor spune ca ei stiu mai bine decat tine ce ai nevoie.


• iti vor spune ca nu considera ca rezultatele tale scolare sunt suficient de bune.


• iti vor spune ca fara meditatii nu ai nicio sansa sa obtii la examene notele mari de care ai nevoie pentru a ajunge la un liceu bun sau la facultatea dorita.


• se vor simti jigniti daca le spui ca tu stii mai bine ce iti trebuie si ce nu.


Lista ar putea continua, dar nu vrem sa te descurajam.


Cum ar trebui sa le spui parintilor tai ca nu vrei sa faci meditatii, desi ei insista?


Raspunsul cel mai simplu este: cu curaj!


Ai nevoie de curaj pentru a-i "convoca" pe ai tai la o discutie serioasa, dar pe langa asta iti trebuie si argumente solide.


Daca esti un elev care are rezultate decente la invatatura si care a demonstrat ca ele pot deveni excelente daca te straduiesti, misiunea ta va fi mai usoara. Daca, in schimb, nu ai chiar cele mai bune note, dar totusi refuzi meditatiile, vei avea cu siguranta mai mult de munca pentru a-i convinge sa nu iti puna meditator.


Iti sugeram cateva idei pe care ai putea sa le folosesti in dialogul cu parintii legat de meditatii. „Mama, tata, nu vreau sa fac meditatii pentru ca...”


• am note decente si cu putin mai multa atentie ar putea fi de la bune in sus.


• poate ca nu am cele mai bune note la scoala, dar sunt sigur pe ceea ce stiu si sunt convins ca pot obtine si singur note mari la examene.


• am note foarte bune la materiile de examene, sunt stapan(a) pe situatie si pe cunostintele mele, iar meditatiile ar fi o pierdere de bani pentru voi si de timp pentru mine.


• am dovedit ca invat foarte bine si singur/a si as prefera sa folosesc timpul pe care l-as aloca meditatiilor la x materie pentru a studia mai mult la materia y.


• ma consider bine pregatit/a la aceasta materie, notele mele sunt foarte bune si pot lucra si singur/a suplimentar. Timpul alocat meditatiilor il pot folosi mai bine in avantajul meu, pentru a ma odihni sau recrea.


• am note foarte bune, profesorul de la clasa ma considera printre cei mai buni si explica totul astfel incat sa nu am probleme; mai bine puneti banii pentru meditatii deoparte si sarbatorim impreuna cand o sa iau examenul cu brio.


• nici macar meditatiile nu m-ar putea ajuta la aceste materii, pentru ca nu inteleg/nu ma atrag; daca nu voi lua note suficient de mari pentru un liceu bun, nicio problema, pentru ca oricum ma simt mai inclinat spre a face o scoala profesionala, pentru a avea o meserie.


Aceste exemple de argumente sunt orientative, desigur, si le puteti adapta cum va este voua mai bine. Sunt de evitat, totusi, textele precum „eu invat, dar au profesorii ceva cu mine” sau „decat sa dati banii pe meditatii mai bine mi-i dati mie sa ii cheltuiesc cum vreau”. Nu iti vor aduce niciun serviciu sa pui astfel problema si, cu siguranta, parintii, care sunt mult mai experimentati in arta negocierii, vor avea castig de cauza. In plus, asemenea abordari nu le vor arata alor tai decat ca preferi sa pasezi responsabilitatea pentru felul in care te descurci la materii importante si nu vor avea incredere sa faceti lucrurile asa cum iti doresti.

Citeste si Meditatii online pentru elevii aflati in prag de examen. Cum gasesti mai usor profesorii pentru pregatire in particulara

sau 
Cum putem invata sa facem temele singuri

sau 
Sapte motive pentru care trebuie sa iti faci temele pentru acasa


Iti recomandam de asemenea si articolele de mai jos:
Lucruri pe care nu ar trebui sa le ascundem de parinti

Cum imi conving parintii sa mergem in vacanta unde imi doresc
Cum sa le spun parintilor ca nu vreau sa ne mutam in casa noua
Cum imi conving parintii sa ma lase in tabara
Cum sa-i convingeti pe parinti sa va lase sa pastrati un caine sau o pisica
Cum sa-i convingi pe parinti sa iti cumpere cele 5 carti citite de prietenii tai
Cum imi conving parintii sa adoptam un animal?

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri