Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Planeta Saturn NU are o suprafata accesibila astronautilor. Nimeni nu poate sta pe Saturn pentru ca nu are suprafata solida. Suprafata sa are o densitate mai mica decat a ghetii, astfel ca, daca astronautii ar atinge-o, s-ar scufunda ca intr-un bazin cu apa. Presiunea pe Saturn este de 100 de ori mai mare decat pe Pamant; este atat de puternica incat lichefiaza gazul si ar zdrobi orice nava spatiala.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce in calendarul lui Chuck Norris se trece direct de la 31 martie la 2 aprilie? Nimeni nu il pacaleste de Chuck Norris!

› vrei mai mult

Sapte motive pentru care trebuie sa iti faci temele pentru acasa

19 Octombrie 2021

teme pentru acasa


Scoala ne daruieste lucruri foarte frumoase, de la amintiri si prietenii, la o vasta cultura generala. Totusi, oricat de utile ne-ar fi lucrurile pe care le invatam, temele pentru acasa ne cam taie din elan, mai ales cand sunt prea multe.


Temele nu sunt cel mai placut lucru de facut atunci cand esti copil si gandul iti este mai mult la joaca si relaxare, cand vrei sa iti petreci timp cu fratii sau prieteni, sa citesti ceva ce iti place sau pur si simplu sa lenevesti si sa te uiti la un film sau la desene animate. Dupa ce iti petreci 4, 5, 6 ore la scoala, nu mai esti dornic sa faci aceleasi lucruri si acasa, iar daca mai esti inscris si la diferite cursuri sau daca faci un sport, timpul este si mai limitat. Stiti, insa, cum se spune: scoala este serviciul nostru, al elevilor; ea vine si cu lucruri bune, placute, dar si cu responsabilitati si obligatii. Asa cum parintii nu si-ar lua salariul daca nu s-ar tine de treaba la serviciu si cum uneori lucreaza si de acasa, pentru noi “treaba” este sa invatam si sa ne facem temele.


Sapte motive sa iti faci temele pentru acasa fara sa te mai vaiti


Cum sa iti fie mai usor sa accepti temele pentru acasa? Incearca sa nu le mai vezi ca pe o povara sau ca pe o modalitate a profesorilor de a ne ocupa timpul cu lucruri inutile. Din contra: ei vor sa ne ajute.


1. Cu ajutorul temelor se consolideaza mai bine cunostintele. Ca vrem sa recunoastem sau nu, prin temele pentru acasa se pune in practica ceea ce se invata in clasa, iar elevii pot, astfel, sa inteleaga mai bine lectiile.


2. Temele inseamna exercitiu. Odata ce incepi acest proces de exersare prin teme, te poate ajuta sa excelezi la materii la care nu ai crezut ca poti reusi.


3. Temele iti pot aduce note bune. Pentru o tema bine lucrata poti sa fii apreciat de profesor si chiar rasplatit cu o nota mare si meritata.


4. Toate lucrurile au o parte buna si o parte rea si fix asa e si cu temele. Daca nu iti faci temele si profesorul te prinde cu minciuna poti face rost foarte usor si de o nota mica.


5. Prin efectuarea temelor, pe langa faptul ca te ajuti pe tine insuti, iti ajuti si profesorul sa isi dea seama cat de bine a explicat o lectie sau daca e nevoie sa revina asupra unor notiuni. Desi, noi, elevii, credem uneori ca dascalii au ca scop sa ne prinda cu lectia neinvatata sau tema nefacuta, interesul lor nu este nicidecum sa dea note mici pe lucruri neintelese. Rolul unui dascal este sa te ajute cand ai nevoie.


6. Temele pentru acasa ne ajuta sa fim mai responsabili in viata de zi cu zi, dar si in legatura cu educatia noastra. Temele sunt obligatorii, nu optionale. Neefectuarea lor poate avea consecinte, asa cum parintii nostri, daca nu isi fac treaba la serviciu, risca sanciuni sau pot ramane fara serviciu.


7. Nu in ultimul rand, temele pentru acasa pot fi un mod foarte productiv prin care iti poti petrece timpul. In loc sa stai cu ochii in telefon, televizor sau calculator, poti alege sa inveti ceva nou, care iti poate aduce multe plusuri in educatia ta.


Ca ne place sau nu, temele nu sunt o pedeapsa, ci o oportunitate de a invata mai multe. Si ar trebui sa profitam de ea, pentru ca ne ia tot cam atat timp cat ne ia si sa stam si sa ne plangem ca avem prea mult de scris sau de invatat.

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri