Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Digasterul (Digaster giganteus) sunt acei viermi uriasi din Australia, care traiesc in solurile din sudul Statului Victoria si in Queensland. Asemanatori cu ramele, ei ating insa o lungime de 3m, o grosime de 5 cm si cantaresc 500-800 g. Ei sunt declarati monumente ale naturii, fiind ocrititi prin legi speciale. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Ieri am omorat cinci muste - trei masculi si doua femele.
- Cum ai stiut care sunt masculi si care femele?
- Simplu: trei s-au asezat pe o lada de bere si doua pe cardul de credit.

› vrei mai mult

Ce faci cand un profesor este violent

06 Octombrie 2022

Ce faci cand un profesor este violent

Intr-o lume ideala, profesorii de la scoala ar trebui sa fie modele pentru elevii lor, sa ii trateze cu blandete si rabdare, sa explice lucrurile pana cand le intelegi. In realitate, insa, sunt cazuri de dascali care nu prea isi merita acest nume si, mai grav, care sunt chiar violenti cu copiii din clasele la care predau.


Ce inseamna un profesor violent


Violenta nu este niciodata scuzabila, indiferent de forma ei, mai ales intr-un mediu academic. Daca intr-o scoala exista cadre didactice care inca mai cred ca bataia e rupta din rai sau ca violenta verbala este justificata sau permisa, trebuie luate imediat masuri.


Un profesor violent va avea tendinta sa ridice deseori tonul de la catedra, sa jigneasca elevii, sa ameninte si chiar sa devina violent fizic. Daca un cadru didactic te bruscheaza, te ciufuleste, te trage de urechi, te imbranceste sau face orice alt gest care te face sa te simti in pericol, acest lucru trebuie reclamat.


Discuta acasa cu parintii sau cu un alt profesor in care ai incredere


Daca ai la scoala un profesor sau o profesoara care are tendinta sa fie violent fizic sau verbal, acest lucru trebuie sa fie spus imediat parintilor. Ei vor putea discuta, la randul lor, cu alti parinti ai copiilor din clasa, pentru a se pune de acord in legatura cu masurile ce trebuie luate.


Poti discuta, de asemenea, cu un alt profesor sau cu dirigintele de la clasa, iar daca esti sustinut/a si de alti colegi, cu atat mai bine.


Impreuna cu dirigintele sau cu parintii veti putea stabili ce plan de masuri veti urma. Situatiile in care profesorii sunt violenti pot fi documentate inclusiv cu probe video sau audio, iar pasul urmator trebuie sa fie o reclamatie scrisa la directia scolii, la inspectoratul scolar de care apartineti si, dupa caz, chiar la politie.


Violenta nu este niciodata justificata


Profesorii violenti au tendinta sa se scuze afirmand ca erau obositi, ca elevii i-au enervat pentru ca au fost indisciplinati sau nepregatiti. Niciunul dintre aceste motive nu justifica un act de violenta intr-o scoala!


Daca un profesor te ameninta ca iti va face rau daca il reclami, este inca o proba la „dosarul” sau. Pentru ca intimidarea si abuzul de putere (putere pe care crede ca o are datorita postului si a faptului ca iti poate da note mici) sunt, de asemenea, fapte reprobabile.


Situatiile profesorilor violenti trebuie discutate in consiliu la scoala, investigate si sanctionate conform legilor in vigoare. Prin urmare, resemnarea in fata unui astfel de cadru didactic nu face decat sa ii permita sa se comporte la fel in continuare si cu alti elevi. Iar frica insuflata elevilor nu este, in niciun caz, un instrument de educare.

Citeste si articolul de mai jos:

Cum sa le spui parintilor ca un profesor te hartuieste
Colegii sunt rai cu mine la scoala
Cum sa le explic parintilor ca imi e teama sa merg la scoala?
ANCHETA: 82 la suta dintre elevi au asistat in calitate de martori la situatii de bullying in scoala in care invata
Copiii cer masuri concrete anti-bullying in scoli: Propunerile de la Forumul Copiilor, inaintate autoritatilor
Hartuirea online si continutul periculos pentru copii
Ce inseamna bullying?

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri