Hartuirea online si continutul periculos pentru copii

8 februarie 2022, 12:41

copiii pe internet

STUDIU:
O treime dintre copii afirma ca au primit imagini sau video-uri cu continut nepotrivit în mod intentionat. A scazut varsta la care copiii acceseaza internetul

- Varsta medie la care copiii afirma ca au început sa acceseze internetul a scazut la 8,2 ani;
- 78 % dintre copii utilizeaza internetul zilnic, timp de cel putin 4 ore;
- Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirma ca au primit imagini sau video-uri cu continut nepotrivit
- 20% dintre copii afirma ca li s-au cerut fotografii sau video-uri care sa îi înfatiseze nepotrivit

Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirma ca au primit imagini sau video-uri cu continut nepotrivit pe Internet si 20% dintre copii afirma ca li s-au cerut fotografii sau video-uri care sa îi înfatiseze în ipostaze nepotrivite. Potrivit studiului realizat de Organizatia Salvati Copiii „Folosirea internetului de copii si adolescenti în 2021, 37% dintre elevi afirma ca, în anul care a trecut, au fost jigniti sau deranjati pe Internet, iar 49% dintre ei spun ca s-a întamplat sa gaseasca online continut care i-a facut sa se simta inconfortabil.Situatia este mai intalnita în randul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirma acest lucru) si în randul fetelor (54% vs 42% în randul baietilor).Violenta fizica si verbala alaturi de nuditate sunt principalele continuturi care i-au facut pe copii sa se simta inconfortabil.

Varsta medie la care copiii încep sa utilizeze internetul a scazut comparativ cu datele înregistrate de cercetarea din 2019, cand aceasta era de 9 ani. În studiul din 2021, varsta medie la care copiii (la nivelul întregului esantion) afirma ca au început sa acceseze internetul este de 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scazuta la respondentii sub varsta de 12 ani (6,8 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) si la copii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural). Telefonul mobil este dispozitivul principal de pe care copiii acceseaza internetul – 99%, urmat de laptop – 62%, TV Smart – 42% si tableta -24%. 

84% dintre copii si adolescenti utilizeaza internetul pentru a urmari continut postat de alti utilizatori, 70% dintre ei îl folosesc pentru a se juca, 67% pentru a folosi retelele sociale, în timp ce 46% acceseaza internetul pentru a se informa despre situatii si fenomene de actualitate.

78% dintre copii utilizeaza internetul zilnic, timp de cel putin 4 ore, în afara orelor de scoala, procentul celor care petrec între 1 si 2 ore pe zi fiind de 19%, în timp ce copiii care folosesc internetul mai putin de o ora pe zi este de 3% .

Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirma ca au primit imagini sau video-uri cu continut nepotrivit pe Internet. Trebuie subliniat ca nu este vorba de continut întalnit întamplator, ci primit ca destinatar al mesajului. Aproximativ 10% dintre copii afirma ca au primit astfel de mesaje cel putin lunar. 73% dintre ei nu au stiut cum sa reactioneze, nefacand nimic în acest sens, si doar 11% au discutat cu cineva despre aceasta situatie. Totodata, 20% dintre copii afirma ca li s-au cerut fotografii sau video-uri care sa îi înfatiseze în ipostaze nepotrivite. Copiii cu varsta între 15 – 17 ani si fetele afirma acest lucru într-o masura semnificativ mai ridicata.

Îngrijorarea legata de fenomenul proliferarii în mediul online a imaginilor ce înfatiseaza imagini cu copii în ipostaze nepotrivite sau cele care prezinta continut ilegal sau daunator a luat amploare în ultimii ani si s-a accentuat pe parcursul pandemiei Covid-19.

Numarul de sesizari primite pe parcursul anului 2021 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizeaza continutul ilegal sau daunator pentru copii din mediul online, a fost de 7.615, de 5 ori mai mare decat în anul precedent, fiind un record absolut înregistrat pe parcursul unui singur an.

În 78% din situatii, materialele raportate au aratat abuzuri asupra minorilor, nuditate infantila sau copii care pozeaza în ipostaze nepotrivite. La fel ca în anii precedenti, într-o proportie covarsitoare (peste 90% din cazuri), victimele sunt de gen feminin. În ceea ce priveste varsta victimelor, 5% reprezinta cazuri ce înfatiseaza copii cu varste aproximative de pana în 5 ani, 33% dintre rapoarte prezinta copii cu varsta aproximativa între 6 si 10 ani, iar 62% dintre rapoarte arata minori cu varste aproximative între 11 si 18 ani. Specific pentru anul 2021 si pentru grupa de varsta peste 11 ani este faptul ca peste 40% din rapoartele care faceau referire la aceasta categorie de victime minore contineau materiale autogenerate (realizate chiar de catre victima).

Dupa doi ani de pandemie si restrictii sociale, perioada în care copiii au fost de multe ori bulversati de schimbarile pe care au fost nevoiti sa le parcurga si sa învete sa faca fata unui val important de stiri contrafacute si dezinformari, efectele asupra lor sunt de necontestat. 

Numarul fara precendent de rapoarte primit de Salvati Copiii pe parcursul anului trecut este doar un indiciu al situatiei extrem de grave în care se afla copiii, de multe ori fara ca noi, adultii, sa aflam despre dificultatile prin care ei trec atunci cand navigheaza pe internet. Din pacate, de cele mai multe ori, atat parintii cat si autoritatile afla cand deja este prea tarziu”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

Studiul sociologic privind „Folosirea internetului de copii si adolescenti” a fost prezentat în cadrul dezbaterii intitulate „Cum s-a schimbat comportamentul copiilor si adolescentilor pe internet dupa 2 ani de pandemie?”,organizata în parteneriat cu Senatul Romaniei si moderata de Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii, la care au luat parte reprezentanti ai Senatului si Guvernului Romaniei, Inspectoratului General al Politiei Romane, Sectiei de combatere a infractiunilor de terorism si a criminalitatii informatice din cadrul 

DIICOT si Centrului de Cooperare Politieneasca International. Reprezentantii autoritatilor au oferit detalii procedurale si statistici privind modul de lucru si de interventie în cazuri de abuz sexual asupra copiilor, propunand, totodata, solutii pentru îmbunatatirea politicilor publice cu privire la siguranta copiilor în mediul online.

Cu acelasi prilej, Organizatia Salvati Copiii a lansat si raportul privind cazuistica liniei de raportare a abuzurilor asupra copiilor esc_ABUZ. În cadrul dezbaterii au fost prezentate si rezultatele programului Ora de Net din anul 2021. Desi afectat de pandemie si restrictii, pe parcursul anului trecut, centrul de siguranta online din Romania a continuat atat activitatile educationale, cat si pe cele de sprijniire a copiilor, parintilor si cadrelor didactice, astfel încat utilizarea internetului sa se desfasoare într-un mod cat mai sigur, util si eficient. Activitatile au constat în sesiuni de informare si concursuri scolare care au implicat peste 40.015 de copii si 6000 de adulti la nivel national, precum si campanii, conferinte si evenimente online care au adunat sute de mii de vizualizari.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Daca nu ai mai multa grija de sanatatea ta, s-ar putea ca problemele sa apara curand. Acorda mai multa atentie alimentatiei si nu uita sa faci sport! Nu mai lasa pe maine ce poti face azi!

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anii 2000 unul din 10 oameni din lume traiau pe o insula.

› vrei mai mult

Bancul zilei

intr-un salon intra doctorul si vede o sora ce zgaltia un pacient iar acesta intreaba:
-soro ce faci cu bietul pacient?
-il trezesc ca sa-si i-a somniferele.

› vrei mai mult