Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Azi e o zi ciudata pentru tine. De dimineata iti doresti sa nu te deranjeze nimeni, iar pe seara iti vei dori sa scapi de plictiseala.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Nu trebuie sa arati cu degetul spre un om sau mai multi oameni.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Tema de vacanta a lui Bula fa fost un referat de facut. Ajungand la sc invatatoarea intreba pe ionesu:Cata pagini ai facut?
ionescu:10
prof:o bine!!dar u georgescu?
georgescu:45
profa:o foarte bine!!popescu u cate ai facu?
popescu:50
profa:o si mai bine! dar u Bula cate ai facut??
Bula:100
profa:FFFFFFT bine!!!Acum cine vrea sa citeasca?
Bula cu mana pe sus:EU DOAMNA EU VA ROG
doamna:dar ia zi u cum e inceputul?
Bula:un calaret mergea spre un regat
profa:ft interesant!! dar sf cu e
Bula:un calaret se intorcea de la un regat
profa:interesant! dar acum zi si cuprinsul
Bula de colo:cuprinsul e"TAGADAM TAGADAM TAGADAM TAGADAM TAGADAM

› vrei mai mult

ANCHETA: 82 la suta dintre elevi au asistat in calitate de martori la situatii de bullying in scoala in care invata

17 August 2022

eu in armonie cu mine, cu ceilalti si cu natura


Editia a patra a Taberei Sanatatii : „eu în armonie cu mine, cu ceilalti si cu natura”.


Amenintarea cu violenta fizica, umilirea, raspândirea de zvonuri cu caracter denigrator, excluderea din grup sunt situatii cu care copiii se confrunta frecvent în scolile din România: datele centralizate de Salvati Copiii România în urma consultarii online a copiilor (iunie 2022) arata ca 82% dintre elevi au asistat în calitate de martori la situatii de bullying în scoala în care învata, 73% în clasa în care învata, iar în grupul de prieteni 45%. Impactul psiho-emotional este cu atât mai puternic, cu cât copiii au iesit vulnerabilizati din cei doi ani de pandemie: un copil din trei s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescentilor, mergând pâna la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid. Anul acesta, Tabara Sanatatii va primi 100 de copii si tineri din întreaga tara, pentru a învata cum sa îsi gestioneze anxietatea sau alte emotii puternice si cum pot avea relatii mai bune cu cei din jurul lor.


Ajunsa la cea de-a patra editie, Tabara Sanatatii, parte din proiectul Alegeri Sanatoase derulat de Salvati Copiii cu sprijinul Kaufland România, are loc în perioada 16 – 19 august, la Poiana Brasov. Pe parcursul a patru zile, prin intermediul atelierelor si activitatilor outdoor, participantii vor explora tema: „eu în armonie cu mine, cu ceilalti si cu natura”.


Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii România, atrage atentia asupra importantei politicilor publice care sa vizeze sanatatea emotionala a copiilor: „Ultimii ani au fragilizat sanatatea psiho-emotionala a copiilor, iar copiii traiesc emotii puternice, pe care nu stiu sa si le gestioneze si atunci apar manifestari ca anxietatea, depresia, furia si chiar bullying-ul, la scoala. Este important sa recunoastem semnele, sa vorbim cu copiii si sa desfasuram activitati care sa îi reînvete sa fie împreuna, sa se joace si sa construiasca relatii sociale pozitive”.


CONTEXT


Un copil din trei s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescentilor, mergând pâna la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizatiei în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opozitionism, ADHD/ADD, tulburari de vorbire, intelect liminar sau tulburari de neurodezvoltare), arata datele unei anchete realizate de Salvati Copiii România în luna iunie.


De asemenea, cercetarile recente realizate de Save the Children la nivel international evidentiaza faptul ca unul din patru copii se confrunta cu anxietatea. De la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputinta, de singuratate si de frica de izolare de cei dragi.


În anul marcat de restrictiile sociale impuse de pandemie, printre care închiderea scolilor si trecerea la educatia online, centrele de consiliere ale Organizatiei Salvati Copiii au preluat copii si adolescenti care au dezvoltat diferite tulburari emotionale, în proportie majoritara dezvoltate pe fondul contextului psiho-social.


Astfel:


· Cele mai frecvente diagnostice în cazul prescolarilor au fost reprezentate de anxietate si anxietatea scolara (dificultatile de readaptare scolara).


· Diminuarea concentrarii la orele online, precum si scaderea abilitatilor si a interactiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie si irascibilitate.


· Imposibilitatea de a face activitati în aer liber si de a iesi în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.


Înca din 2016, Salvati Copiii România atragea atentia asupra extinderii fenomenului de bullying, daca nu se iau masuri complexe pentru reducerea violentei din scoli. Primul studiu national cu privire la fenomenul de bullying în scolile românesti, lansat de Salvati Copiii în 2016, arata ca:


· 73% dintre elevi au fost martorii unei situatii de bullying în mediul scolar;


· 3 din 10 copii sunt exclusi în mod constant din grupul de colegi;


· 3 din 10 copii sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi;


· 1 din 4 copii a fost umilit în fata colegilor.


În urma acestor analize de context, Organizatia Salvati Copiii România a dezvoltat o serie de interventii focusate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului, testând grupul de actiune antibullying în scoli si contribuind major la adoptarea normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violentei psihologice – bullying-ului.

Inapoi la lista de stiri