Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Calugarita este singura insecta care isi poate roti capul la 180 de grade.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Proteste la Cluj-Napoca:
- Merem la miting sa-l dam jos pe Basescu?
- Merem. Da' cate grade is afara?
- 37.
- No, lasa, ca nu-i om rau...

› vrei mai mult

Cum sa le explic parintilor ca imi e teama sa merg la scoala?

02 Septembrie 2022

sala de clasa la scoala

Multi copii experimenteaza o teama, o anxietate atunci cand vine vorba de mersul la scoala. La unii este ceva permanent, la unii se intampla in general dupa perioadele de vacanta. Iar la cei care merg prima oara la scoala sau care se transfera este si mai des intalnit. Daca si tu te numeri printre acesti copii, este ceva normal si de inteles, insa ar trebui sa discuti cu parintii despre asta.


Cum recunosti teama de a merge la scoala


Multi au o stare de anxietate atunci cand stiu ca in ziua respectiva au de sustinut un test sau ca nu s-au pregatit corespunzator. Exista, insa, si situatii in care teama este generalizata. Semnele ca probabil iti e frica sa mergi la scoala sunt usor de recunoscut:


- ai face orice sa nu trebuiasca sa mergi la ore


- te simti mereu nelinistit, agitat


- te doare burta des


- nu reusesti sa dormi gandindu-te la scoala


- esti mai artagos decat de obicei


- plangi din senin


- nu reusesti sa te concentrezi.


Chiar daca te temi sa le spui lucrurile astea parintilor, ar fi bine sa vorbesti deschis cu ei si sa le explici ca starea de teama nu este doar mimata.


Discuta cu ei despre motivele pentru care crezi ca ai aceasta teama


Poate ai un profesor sau mai multi care iti inspira frica. Poate unii dintre dascali sunt violenti sau ii batjocoresc pe copii. Poate iti este greu sa iti faci prieteni in clasa sau poate esti victima bullying-ului.


Oricare ar fi situatia, vorbeste deschis cu ai tai despre aceste lucruri si ei vor sti cum sa te ajute sa depasesti starea de anxietate.


Dupa ultimii ani de pandemie sunt o multime de copii care au dezvoltat panica in privinta riscului de imbolnavire la scoala. Chiar daca stii ca parintii nu sunt la fel de anxiosi in aceasta privinta, este bine sa le vorbesti despre ceea ce te sperie. Desigur ca nu vor decide, dintr-o data, sa te tina acasa doar pentru ca iti este frica sa mergi la scoala, insa puteti gasi impreuna cele mai bune solutii care sa iti fie de ajutor.


Spune-le ce astepti de la ei


Unii parinti s-ar putea sa nu stie cum sa reactioneze intr-o astfel de situatie. Multi vor fi tentati sa creada ca iti cauti scuze pentru a nu merge la scoala. Asa ca ar fi bine sa le dai indicii despre cum sa te ajute. Roaga-i sa te asculte fara sa te judece, dar sa iti spuna parerea lor sincera.


Roaga-i sa te duca si sa te aduca de la scoala, daca teama ta este legata de drum. Din contra, roaga-i sa nu te mai insoteasca si la dus, si la intors, daca ai impresia ca din acest motiv unii colegi te batjocoresc, ceea ce te face sa simti teama si disconfort.


Intreaba-i daca au trecut si ei printr-o experienta similara cand erau elevi si roaga-i sa isi aminteasca cum au reusit sa depaseasca momentul. Este posibil sa iti dea informatii utile, care te vor auta sa depasesti anxietatea si sa nu te mai simti singur.


Daca simti nevoia, spune-le ca ti-ai dori sa discuti cu un psiholog despre aceasta teama de a merge la scoala.

Citeste si articolele de mai jos:

Nu-mi place scoala. Cum sa o indragesc?
Colegii sunt rai cu mine la scoala
Ce inseamna bullying?
Stiai ca scoala are 10 beneficii?

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri