Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Merge un flacau noaptea pe strada. Il opresc doi hoti:
-Ma, scoate scurta si da-o 'ncoace!
-Poate nu trebuie, e din hirtie presata!
-Atunci scoate pantalonii, am zis!!
-Nu, ca sunt cirpiti!spune flacaul cu umilinta.
-Atunci da incoace pantofii!
-Nu, ca le cad talpile...
Atunci unul din hoti intreaba:
-Cine esti tu, ma?
-Student.
-Auzi ma, Vasea, ia da-i 50000 de lei!

› vrei mai mult

Cultura generala

Pestii din apele adanci devin invizibili cu ajutorul luminii ce se reflecta din ei si se confunda cu ochiurile de lumina de la suprafata.

› vrei mai mult

Cum sa le spui parintilor ca un profesor te hartuieste

27 Septembrie 2022

Cum sa le spui parintilor ca un profesor te hartuieste

Bullying-ul si hartuirea in scoli sunt, din pacate, o realitate greu de gestionat de un copil. Este destul de grav cand o fac alti elevi, dar si mai grav atunci cand vine din partea unui cadru didactic, pentru ca acesta are puterea de a-ti face viata un iad daca reactionezi. Cel mai bine, daca te afli intr-o astfel de situatie este sa le spui parintilor ca un profesor te hartuieste.


Ce inseamna hartuirea


Stii cand ai senzatia ca unui profesor i s-a pus „pata” pe tine, ca te asculta doar ca sa te prinda nepregatit, ca iti da note mai mici decat ai merita, ca iti creeaza numai probleme? Cel mai probabil este vorba de o forma de hartuire, mai ales daca toate acestea sunt dublate de jigniri sau chiar de amenintari. Iar un profesor care face astfel de lucruri este, cel mai probabil, un profesor care va abuza de pozitia lui pentru a se razbuna daca reactionezi.


Exista si cazuri de profesori care hartuiesc sexual elevii: remarci nepotrivite dat fiind raportul profesor - elev, comentarii privind tinuta si aspectul fizic, cuvinte total nelalocul lor intr-o relatie adult - copil sau poate chiar atingeri dubioase.


Indiferent de ce forma de hartuire am vorbi, nimeni nu trebuie sa o accepte, iar tacerea iti va face doar si mai mult rau. Pentru ca profesorul va abuza de pozitia sa de forta de fiecare data, iar lucrurile vor merge doar din rau in mai rau.


Cum sa reactionezi cand te simti hartuit de un cadru didactic


In prima faza incearca sa ignori bullying-ul; poate este doar un episod caruia ii dai o mai mare importanta. Incearca sa nu ai reactii care sa tradeze teama sau sa dea de inteles ca anumite fapte si cuvinte te ranesc. Un bully, copil sau adult, se hraneste cu frica victimelor sale.


Daca bullying-ul nu inceteaza in 2-3 saptamani, daca mai sunt si alti colegi in situatia ta, poate ati putea discuta cu un alt cadru didactic pentru indrumare. Intr-o lume ideala ai putea chiar sa discuti cu profesorul care simti ca te hartuieste, sa ii spui cum te simti si sa ii ceri sa iti explice de ce te trateaza asa; in realitate, si daca incerci aceasta abordare, pregateste-te pentru un val si mai mare de „hate”.


Cand si cum sa le spui parintilor ca un profesor te hartuieste


Oricat de incomod ti-ar fi, parintii sunt primii care trebuie sa afle despre hartuirea la care esti supus, atunci cand aceasta devine greu de suportat si de gestionat.


Te temi ca vor reactiona ciudat, ca iti vor spune ca ti se pare sau ca iti cauti scuze pentru rezultatele mai slabe de la materia respectiva? E normal sa iti pui tot felul de intrebari si sa ai emotii, dar spune-le, pur si simplu, tot ce s-a intamplat, pentru ca vor dori sa te ajute.


Povesteste-le in detaliu ce a spus sau facut un profesor care te-a facut sa te simti incomod. Spune-le daca are o atitudine violenta, daca mai are si alte „tinte” in afara de tine.


Nu te simti slab pentru ca ceri ajutorul parintilor! E foarte posibil sa fi trecut si ei prin asta ca elevi si sa te inteleaga mai bine decat ai crede.


Le poti cere parintilor sa te insoteasca la scoala pentru a avea o discutie cu profesorul care te hartuieste, cu dirigintele de la clasa sau chiar cu directorul unitatii de invatamant. Daca ai strans si ceva probe, precum inregistrari audio, daca ai notat undeva toate situatiile in care profesorul te-a speriat sau te-a jignit, daca ai printre colegi martori dispusi sa confirme situatiile, ai un caz puternic.


Nu te feri sa recunosti daca profesorul te face sa te simti anxios, izolat, umilit, amenintat. Oricat ti-ai dori sa faci pe durul, niciun copil nu ar trebui sa treaca printr-o astfel de experienta, iar impotriva unor astfel de profesori trebuie luate masuri!

Citeste si articolele de mai jos:

Ce faci cand un profesor este violent
Colegii sunt rai cu mine la scoala
Cum sa le explic parintilor ca imi e teama sa merg la scoala?
ANCHETA: 82 la suta dintre elevi au asistat in calitate de martori la situatii de bullying in scoala in care invata
Copiii cer masuri concrete anti-bullying in scoli: Propunerile de la Forumul Copiilor, inaintate autoritatilor
Hartuirea online si continutul periculos pentru copii
Ce inseamna bullying?

Redactia clopotel.ro


Inapoi la lista de stiri