Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Bucurestiul este infratit cu 9 orase din intreaga lume. Cele mai importante sunt Beijing, Atlanta, Budapesta sau Hanovra.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Niste copii somalezi se jucau de-a v-ati ascunselea. Cel care cauta striga la un moment dat:
-Hei, tu, grasanule, iesi de dupa matura!
-Nu-i cinstit, m-au impins ceilalti afara!

› vrei mai mult

Colegii sunt rai cu mine la scoala

17 Martie 2022

Bullying

Bullying-ul in scoli este, din pacate, o realitate. Cu toate regulile si regulamentele, acest flagel nu o sa dispara niciodata din randul elevilor. De ce? Pentru ca mereu se va gasi cel putin un copil care sa rada si sa fie rau cu altul si mereu el va avea „suporteri” care ii vor aplauda atitudinea de 2 lei. Daca te numeri printre acei copii cu care colegii sunt rai la scoala, nu te sfiii sa discuti cu parintii si cu profesorii, fara teama si fara rusine. Daca ai in scoala un psiholog sau consilier, cu atat mai bine! Poti spune acolo tot ce simti si sa povestesti prin ce treci, pentru a primi sfaturile cele mai potrivite.


Ce inseamna un coleg rau


Ca sa ne intelegem, un coleg rau nu este unul care nu te lasa sa copiezi de la el sau care nu iti sufla cand esti ascultat.


Un coleg rau este acela care te ameninta, te batjocoreste, iti ia lucrurile personale doar pentru a se amuza. Un coleg rau este acela care iti ia banii de buzunar ca „taxa de protectie” sau care isi insuseste pachetul tau de acasa pentru ca asa are chef.


Colegii rai sunt aceia care rad de felul in care te imbraci doar pentru ca nu ai aceleasi haine ca ale lor sau pentru ca le face placere. Un coleg rau va inventa lucruri despre tine si le va spune celorlalti colegi sau chiar profesorilor, pentru ca tu sa ai de suferit.


Colegii rai sunt cei care te jignesc, te injura, iti pun porecle umilitoare si sunt chiar violenti cu tine.


Si fiecare dintre aceste comportamente trebuie sanctionat.


Ce trebuie sa faci cand colegii sunt rai cu tine


Cum ti-am spus si mai sus, discuta cu cineva despre asta. Nu te teme ca vei fi paraciosul sau paracioasa clasei daca semnalezi invatatoarei, dirigintei sau oricui altcuiva lucrurile prin care treci. Este mai important ca tu sa fii bine, iar acesti bullies sa isi invete lectia odata pentru totdeauna.


Nu merge din prima? Nu te lasa descurajat/a! Daca o vei face, vei continua sa suferi si tu, si altii.


Pe langa asta, sunt cateva lucruri pe care le poti face in relatia directa cu cei care te batjocoresc sau sunt agresivi cu tine:


- nu le raspunde deloc sau raspunde-le frumos; asta probabil ii va descuraja, dar nu inseamna ca nu isi vor gasi alta „tinta”.


- nu raspunde la violenta cu violenta; uneori poate asta cauta, iar apoi tu vei trece drept acel elev rau si agresiv, pentru ca ei nu se vor sfii sa te parasca.


- arata-le ca esti mai istet decat ei si spune-le ca doar cei care au frustrari si complexe majore isi bat joc de altii pentru a se simti ei mai bine; cu siguranta nu le va pica bine (mai ales daca le-o spui in fata altora) si data viitoare se vor gandi mai bine inainte sa te agreseze fizic sau verbal.


- nu te teme de ei pentru ca acesti bullies asta vor: sa iti fie frica sa reactionezi si sa le permiti orice.


- nu arata ca te afecteaza in vreun fel ceea ce spun si fac colegii care te batjocoresc; cu cat mai mult vor vedea ca te doare, cu atat mai mult vor insista.


- nu te izola si nu te inchide in tine; nu ai niciun motiv sa iti fie rusine sa discuti despre aceste lucruri cu un parinte, un frate sau cu cineva de incredere din scoala.

Citeste si Hartuirea si abuzul pe internet, cele mai frecvente probleme online in Romania
sau Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata bullying-ului la scoala

Inapoi la lista de stiri