Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Coca-Cola a dezvaluit ca a folosit, intr-un singur an, trei milioane de tone de plastic pentru producerea recipientelor sau ambalajelor.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Din ce beau vampirii bauturile preferate?
R: Din eprubete de analize de sange.

› vrei mai mult

Care este rolul temelor pentru acasa?

12 Mai 2022

teme

Temele pentru acasa sunt „kryptonita” oricarui elev. Altfel nu se explica faptul ca fix atunci cand trebuie sa te apuci de ele te ia somnul, foamea, durerea de cap, de burta sau, in doua cuvinte simple, „sfanta” lene. Si totusi, temele astea pentru acasa nu ti le da nimeni doar pentru ca ii place sa te chinuie, ci au si ele rolul lor in procesul de invatare, fie ca iti place, fie ca nu.


Dupa cateva ore de scoala, indiferent ca esti clasa a doua sau a XI-a, ultimul lucru pe care iti doresti sa il faci cand ajungi acasa este sa te asezi din nou la invatat. Chiar daca ai multe teme de facut, preferi, bineinteles, o pauza; iar asta nu este deloc un lucru rau, cu conditia sa folosesti timpul pentru a te relaxa inainte de a te apuca de teme, nu doar sa amani la nesfarsit momentul.


Temele sunt un rau necesar


Chiar daca nimanui nu ii plac temele pentru acasa, avem o veste proasta: ele sunt date de profesori cu un scop bine definit: sa te faca sa lucrezi singur cu informatiile primite la ore, pentru a le trece prin filtrul propriu, a le asimila si sedimenta. Prin urmare, ti-ai usura mult viata de elev daca ai inceta sa mai vezi temele pentru acasa ca pe o povara.


Care este, de fapt rolul temelor pentru acasa? In primul rand te ajuta sa consolidezi cunostintele, cum spuneam si mai sus, si sa intelegi mai bine ce ai invatat.


In al doilea rand, temele sunt, de fapt, ocazia de a exersa, in special la materiile „exacte”, cum este matematica, de exemplu.


Daca atunci cand iti faci temele iti dai seama ca nu ai inteles ceva, la ora urmatoare poti pune intrebari lamuritoare profesorului, iar acesta va avea o imagine mai buna a lucrurilor pe care trebuie sa insiste la cursuri si a notiunilor asupra carora este bine sa revina. Rolul temelor nu e, de fapt, sa fie folosite de profesori ca „arme” impotriva elevilor, pentru a le da note mici celor care nu le fac; din contra, ele sunt menite sa fie o forma de ajutor, chiar daca tie ti se pare o metoda neinspirata.


Temele pentru acasa te invata si lucruri care nu au neaparat legatura cu scoala. Responsabilitatea este o lectie importanta pe care o primesti odata cu temele; daca le privesti ca pe o parte a „jobului” tau de elev, temele sunt o parte obligatorie din program, iar neefectuarea lor poate fi sanctionata oricand cu o nota mica in catalog.

Citeste si articolele de mai jos:


Cum putem invata sa facem temele singuri
Ce scuze folosim cand nu ne facem temele
Metode de a scapa de lene
Cum sa inveti mai usor. Trei metode eficiente
Sapte motive pentru care trebuie sa iti faci temele pentru acasa

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri