Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un cuplu intra intr-un restaurant. La una din mese, femeia il vede pe fostul sot.
- De sapte ani de cand ne-am despartit, bea intr-una, zice sotia.
- Asta-i o prostie, raspunde sotul. Nimeni nu sarbatoreste atatia ani!

› vrei mai mult

Cultura generala

Nautul este un inlocuitor foarte bun pentru cafea, boabele de naut prajite si macinate fiind un puternic stimulent digestiv si nervos. Pentru ameliorarea simptomelor racelii, specialistii in medicina naturista recomanda administrarea zilnica a doua pahare de apa de naut.

› vrei mai mult

Trei retete dulci de iarna, simple ca o joaca de copil

9 decembrie 2022, 15:51

mar copt

In sezonul rece avem tendinta sa mancam mai multe dulciuri. Corpul are nevoie de mai multe resurse pentru a se incalzi, asa ca ne „cere” energie. Iar carbohidratii si dulciurile sunt cel mai la indemana „combustibil”. Evident, zaharul trebuie consumat cu atentie, pentru ca excesul poate duce la kilograme in plus si probleme de sanatate precum diabetul. Insa nu inseamna ca nu putem sa ne facem poftele din cand in cand.

Dulciurile preparate acasa sunt mai indicate decat cele din comert, care pe langa foarte mult zahar contin si conservanti si alte ingrediente, care nu ne fac tocmai bine. Tocmai de aceea, am pregatit trei retete dulci de iarna, simple ca o joaca de copil, pe care le poti face si singur, fara mama, tata sau bunici, sau doar cu putin ajutor din partea lor (macar cat sa aprinda si sa supravegheze focul).

Mere coapte, cu nuca si miere sau dulceata

Mere coapte, cu nuca si miere sau dulceata

Merele sunt cele mai populare fructe ale sezonului rece pe la noi. Le gasesti de la inceputul toamnei, cam pe toata durata sezonului rece. Nucile, la fel. Prin urmare, sa le folosim!

Alege cateva mere frumoase si mai marisoare. Spala-le bine, scobeste-le in mijloc pentru a scoate cotorul; exista un dispozitiv pentru scoaterea cotorului si a semintelor sau o poti face, singur sau ajutat, cu un cutit cu lama ingusta. Pui merele intr-o cratita larga, nu prea inalta, iar in gaura ramasa in locul cotorului pune miere sau dulceata preferata si bucatele de miez de nuca. Cratita se pune pe foc, cu un capac deasupra, sau se baga la cuptor si se asteapta. Poti incerca merele din cand in cand cu o furculita sau un bat de frigaruie, iar cand s-au inmuiat suficient, le poti lua de pe foc.

Desertul e gata si e perfect pentru o seara in familie. Se pot manca simple, calde, sau poti adauga, dupa preferinte, frisca si scortisoara.

Dovleac copt

Dovleac copt

Dovleacul il asociem cu ideea de Halloween, insa poate fi consumat sub diferite forme in tot sezonul rece. Este sanatos si foarte gustos, iar cea mai simpla modalitate de a-l prepara este sa il coci. Dovleacul se spala bine si se taie in doua. Se indeparteaza semintele din mijloc, iar apoi se taie in velii potrivite, de 2-3 degete latime. Se aseaza pe o tava de cuptor, pe care ai pus in prealabil hartie de copt, iar deasupra se presara zahar vanilat si scortisoara.

Tava se da la cuptor si se lasa acolo pana cand miezul dovleacului se inmoaie (puteti proba cu o furculita sau o scobitoare). Este atat de simplu!

Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Nimeni nu poate spune nu ciocolatei! Si, desi avem in comert o multime de optiuni, va propunem o retetea simpla de ciocolata de casa, buna de te lingi pe degete. Este ceva mai elaborata decat primele doua retete si s-ar putea sa ai nevoie de putin ajutor din partea parintilor. Cu atat mai bine! Nu doar ca veti face ceva bun, dar va veti si distra impreuna.

Pentru a prepara ciocolata de casa e nevoie de 450 g zahar,150 ml apa, un plic de zahar vanilat, 150 g unt gras, 500 g lapte praf, 50 g cacao (sau mai mult, dupa gust).

Modul de preparare presupune cativa pasi facuti in ordine. Zaharul si zaharul vanilat se pun impreuna cu apa intr-o oala si se pun pe foc, pentru a obtine un sirop destul de gros, cat sa se scurga din lingura incet, ca mierea. Cu cat este mai gros siropul, cu atat mai bine legata va fi ciocolata de casa.

Cand siropul este gata, se pune in el untul taiat cubulete si se amesteca pana cand se topeste.

Intr-un alt vas, amestecati pulberea de cacao cu laptele praf si peste ele turnati apoi siropul cu unt, in timp ce amestecati pentru a omogeniza compozitia. Siropul nu trebuie sa fie rece cand faceti aceasta operatine, ci suficient de cald, incat sa puteti lucra compozitia chiar si cu mana dupa ce terminati de incorporat.

Odata omogenizata compozitia, aceasta se pune intr-o tava mai inaltuta, pe foaie de copt, intr-un strat gros cat unul, doua degete (in functie de preferinte, dar si de grosimea degetelor) si se niveleaza. Puteti, de asemenea, sa o modelati ca pentru bomboane sau sa o taiati cu diferite forme de prajituri. Se lasa apoi la racit, fie intr-o incapere mai racoroasa, fie la frigider, iar cand s-a intarit se portioneaza dupa preferinte. Ciocolata de casa se poate servi si putin calduta, dar si rece. Va fi cu siguranta un deliciu!

Citeste si articolele de mai jos:

Trei retete de paste usor de gatit pentru copii
Idei de retete simple si sandwich pentru picnic
Trei retete de Paste pe care le prepar impreuna cu mama
10 retete pe care copiii de peste 11 ani ar putea sa le gateasca singuri
Istoria ciocolatei
Marul si banana - cele mai iubite fructe

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel