Horoscopul zilei
Bancul zilei
bula sta pe un bloc si strula sta pe un bloc.bula aprinde o lanterna si zice
-Strula,vino pe raza lanternei!!!
-da,ce crezi ca sunt nebun,ca sa-mi stingi tu lanterna la jumatatea drumului?
Cultura generala
Prima lege moderna a invatamantului romanesc a fost legea instructiunii publice si a adoptata de Alexandru Ioan Cuza. Intre principiile de baza cuprinse in lege gasim obligativitatea si gratuitatea instructiei publice primare. Legea sanctiona cu amenda pe parintii ai caror copii nu erau inscrisi sau care nu frecventau scoala. Educatia era gratuita pentru toti copiii, indiferent de categoria sociala din care faceau parte si pentru ambele sexe.
› vrei mai multTopul personalitatilor care au schimbat cursul istoriei
10 martie 2023, 11:59
sursa foto: Wikipedia
Istoria omenirii este imposibil de cuprins in cateva randuri, iar personalitatile care i-au influentat cursul sunt nenumarate. Am incercat, insa, sa cuprindem aici cateva povesti fara de care lumea cum o stim azi probabil nu ar fi existat.
Omul care a salvat lumea de la al treilea razboi mondial
Vasili Arhipov (1926-1998) a schimbat istoria printr-o decizie pe care nu multi ar fi avut curaj sa o ia. Cel mai interesant este ca despre gestul sau care a salvatlumea s-a aflat abia dupa moartea lui. In 1962, Arhipov era ofiter la bordul submarinului sovietic B-59. Pe 27 octombrie, submarinul a fost incoltit in apele internationale de 11 distrugatoare americane, care l-au atacat crezand ca se indrepta spre Cuba pentru a furniza armament. Capitanul si ofiterul politic de pe B-59 au crezut ca a inceput al treilea razboi mondial si au decis sa lanseze rachetele nucleare pe care le aveau la bord.
Din nefericire pentru ei si din fericire pentru toata lumea, pentru lansarea rachetelor era nevoie de consimtamantul unui al treilea ofiter - Vasili Arhipov. Acesta s-a opus vehement si i-a convins pe colegii sai sa iasa la suprafata si sa se intoarca acasa. Episodul care a salvat lumea de la o a treia conflagratie mondiala a iesit la iveala abia in 2002, la patru ani dupa moartea lui Arhipov.
Necunoscutul care a dat „tonul” in Primul Razboi Mondial
Vorbim in acest top despre personalitati, insa nu putem sa nu mentionam si un „ilustru necunoscut” care a avut un rol major intr-unul dintre cele mai sangeroase momente din istoria omenirii. Gavrilo Princip, omul care a apasat pe „butonul” ce a declansat Primul Razboi Mondial, era la acel moment un „nimeni”. Nationalist slav, in varsta de 19 ani, el a intrat in 1914 in conspiratia pentru asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Austriei. S-a intamplat la Sarajevo, pe 28 iunie, dupa o comedie a erorilor in care alti doi conspirationisti au ratat tinta.
Gavrilo Princip era intr-o cafenea cand masina in care se afla arhiducele a facut un viraj gresit si a dat inapoi. Princip pur si simplu nu a putut sa nu actioneze si, cu doua focuri de arma, i-a ucis pe Franz Ferdinand si pe sotia sa. A dat, astfel, pretextul pentru izbucnirea Primului Razboi Mondial, unul dintre cele mai sangeroase episoade din istoria omenirii: 11 milioane de oameni au murit in timpul luptelor; lor li s-au adaugat cei 18 milioane de morti in urma Gripei Spaniole si alte cateva zeci de milioane ucise in revolutii.
Karl Marx, inger si demon
Karl Marx (1818-1883) a fost un filosof german, economist si publicist. Desi nu a condus tari sau razboaie care sa fi influentat istoria, Marx a avut un rol de importanta istorica in lume, ca fondator al socialismului stiintific.
In epoca de glorie a orandurii socialiste, era considerat ce mai mare ganditor al tuturor timpurilor, insa dupa 1989, anul caderii comunismului in mare parte din lume a ajuns la periferia istoriei. Geniu pentru unii, demon pentru altii, Marx a influentat istoria politica a secolelor XIX - XX. Unii il considera autor moral al crimelor comunismului, altii il vad ca eliberator al celor asupriti.
Regina Victoria si epoca victoriana
Regina Victoria a Marii Britanii (1819-1901) a transformat monarhia engleza, a introdus caracterul ceremonial modern si si-a imprumutat numele unei epoci, cea victoriana. Personalitate egocentrica si de o sinceritate debordanta, regina Victoria a fost o regina hotarata, puternica si, desi a vrut sa tina fraiele politicii, a transformat rolul suveranului in unul ceremonial. In timpul domniei sale a influentat cursul istoriei Imperiului Britanic si al lumii. A fost supranumita „Bunica Europei” dupa 60 de ani pe tron, timp in care a avut noua copii care s-au casatorit cu membri ai altor familii regale europene.
In timpul domniei sale, Imperiul Britanic s-a extins considerabil, marindu-se de aproape cinci ori in primii 20 de ani ai epocii. Cuprindea cam un sfert din populatia lumii, mai als dupa ce a fost declarata si imparateasa a Indiei.
Cristofor Columb, descoperitorul Americii
Cristofor Columb (1451-1506) a fost un navigator genovez celebru in special pentru descoperirea, pur intamplatoare, a Americii. Columb cauta un nou drum spre India insa, navigand in Oceanul Atlantic pe drumul alizeelor, a zarit pamantul din Lumea Noua, denumit ulterior America, pe 12 octombrie 1492. Ajunsese in dreptul a ceea ce azi cunoastem ca fiind Insulele Bahamas, dar toata viata Columb a fost convins ca a ajuns in estul Asiei, bastinasii de acolo fiind denumiti indieni. Patru expeditii a intreprins Columb in Lumea noua, toate finantate de suveranii spanioli Ferdinand si Isabella. La inceputul secolului al XVI-lea, insa, influenta sa la curtea Spaniei a scazut, dupa ce colonistii nu au gasit nici aur, nici mirodenii in ceea ce se credea pe atunci ca ar fi fost Asia de Est.
Cristofor Columb a murit sarac si uitat de toti in 1506, fara sa fi stiut ce descoperise de fapt. Aceleasi tinuturi au fost numite apoi Lumea Noua si, mai tarziu, America dupa italianul Amerigo Vespucci, care in 1503 si 1504 a descris noile pamanturi in scrisori trimise dupa expeditii comandate de Alonso de Hojeda. Chiar si asa, Cristofor Columb ramane in istorie ca fiind primul ce i-a dus pe europeni in Lumea Noua, dand nasteer unei lungi perioade de explorari, cuceriri si colonizari care au influentat masiv dezvoltarea lumii occidentale moderne.
Din lista personalitatilor care au schimbat cursul istoriei pot face parte si altii, precum Napoleon Bonaparte (Citește și: „Cum a influentat cursul istoriei Napoleon Bonaparte”), Adolf Hitler, imparatul Constantin cel Mare, Abraham Lincoln, Winston Churchill sau chiar Henri Coanda, romanul care a oferit lumii primul avion cu reactive. Despre alte personalitati cheie in istoria omenirii va vom vorbi, cu siguranta, in alte articole interesante.
Citeste si alte articole similare despre personalitati:
Femei din Romania care au ramas in istorie
Topul personalitatilor care au influentat omenirea
De ce e faimos Isaac Newton?
Care e povestea inventatorului Nikola Tesla si de ce a ramas celebru
Thomas Edison - Inventatorul cu multe brevete, dar cu o personalitate controversata
De ce este atat de celebru Galileo Galilei
De ce este atat de celebru Ludwig van Beethoven
Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie
Regii si reginele Romaniei
Regine celebre care au ramas in istorie
Redactia clopotel.ro