De ce e faimos Isaac Newton?

23 februarie 2023, 12:38

Isaac Newton
Poate te intereseaza sa afli despre Isaac Newton pentru ca ai primit o tema la scoala. Poate ai invatat deja despre el, dar ai vrea sa afli mai multe. Indiferent cum ai ajuns aici, trebuie sa stii ca Sir Isaac Newton a fost una dintre cele mai importante figuri din istoria stiintei, cu vaste cunostinte in domeniul astronomiei, filosofiei, matematicii si al fizicii.

Isaac Newton (Sir este un titlu nobiliar) a fost varful de lance al revolutiei stiintifice, cu contributii semnificative in mai multe arii de invatare. Este faimons pentru descoperirile sale despre gravitatie si pentru cele trei legi ale miscarii, dar a studiat si lumina, si culorile. In domeniul matematicii, a avut importante contributii pentru modurile de calcul.

Date importante din viata lui Isaac Newton

Isaac Newton s-a nascut in 1643, in Lincolnshire. A studiat la Universitatea Cambridge, dar studiile sale s-au incheiat rapid, din cauza Marii Ciume din 1665. Fortat sa isi intrerupa studiile, a continuat sa invete singur, acasa, si in numai doi ani a lucrat la cele mai renumite teorii ale sale, despre gravitatie si calcul.

In 1669, Isaac Newton a devenit profesor de matematici la universitatea Cambridge. Avea doar 26 de ani, iar cursurile sale nu erau tocmai printre favoritele studentilor. In 1696, a devenit Gardianul Royal Mint, post in care a ramas pana la moartea sa, in 1727. Intre 1793 si 1727, Newton a fost presedintele Societatii Regale, cea mai veche organizatie stiintifica din lume, iar in 1705 a fost ridicat la rang de cavaler de Regina Anne.

Cele mai importante descoperiri ale lui Isaac Newton

Isaac Newton a facut multe descoperiri, dar poate cea mai cunoscuta este teoria gravitatiei. El a studiat si a realizat ca Pamantul trebuie sa aiba o forta care trage obiectele spre el, in loc sa le lase sa pluteasca necontrolat. De asemenea, a descoperit ca gravitatia este prezenta si intre obiecte; cu cat mai are este un obiect, cu atat mai mare este forta sa de gravitatie. Tot cu ajutorul teoriei gravitatiei, Newton a explicat ca Luna orbiteaza in jurul Terrei.

Fin observator al lumii inconjuratoare, Isaac Newton a pornit in cercetarile sale de la diferite evenimente aleatorii. Este bine cunoscuta legenda marului care l-a facut sa descopere legea gravitatiei, atunci cand l-a vazut cazand din copac. Povestea spunea ca marul i-ar fi cazut in cap, insa aceasta se pare ca este doar o anecdota.

Lucruri interesante despre Isaac Newton

Din motive obiective, se crede multe dintre lucrarile stiintifice ale lui Isaac Newton nu au fost, de fapt, publicate niciodata.

In adolescenta, mama sa a incercat sa-l convinga sa lucreze la ferma, insa unchiul sau l-a ajutat sa isi continue studiile.

Cat timp a fost gardian al Royal Mint, una dintre sarcinile lui Newton era sa analizeze posibile falsuri. El a investigat personal falsificatori de bani, iar unii dintre ei au fost executati prin spanzurare.

Intre 1689 si 1690, Isaac Newton a fost membru al Parlamentului Universitatii Cambridge. Este de notorietate faptul ca in timpul acestui mandat, Newton ar fi luat cuvantul o singura data si asta pentru a cere inchiderea unei ferestre.

Isaac Newton a fost inmormantat la loc de cinste, la Westminster Abbey, alaturi de regi si regine, dar si de Charles Darwin si Charles Dickens.

Citeste si alte articole despre minti sclipitoare:

De ce Albert Einstein este considerat unul dintre cei mai straluciti oameni de stiinta ai omenirii
Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie
Pentru ce a ramas cunoscut celebrul om de stiinta Stephen Hawking
Lectia de istorie: De ce este atat de celebru Galileo Galilei
Care e povestea inventatorului Nikola Tesla si de ce a ramas celebru

Thomas Edison - Inventatorul cu multe brevete, dar cu o personalitate controversata
Lectia de muzica: De ce este atat de celebru Ludwig van Beethoven
Regine celebre care au ramas in istorie

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Fiecare curcubeu are forma unui cerc intreg. Vedem jumatate de cerc pentru ca suntem cu ''picioarele pe pamant'', iar Pamantul nu ne lasa sa vedem intregul cerc. Din aer insa, lucrurile se schimba si putem observa un cerc intreg.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O baba are un papagal vorbitor.Intr-o zi vin musa firi la ea .Intra musafirii,baba spune"Hai intrati",musafirii termina de mancat,baba spune"mai luati,mai luati",musafirii pleaca,baba spune"mai poftiti pe la noi".Seara,vin hotii la baba.Spune papagalul"hai intrati",termina hotii de furat,papagalul spune"mai luati",hotii pleaca,papagalul"Mai poftiti pe la noi".

› vrei mai mult