Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pana in anul 2000, doar 55% dintre americani stiau ca soarele este o stea. Oare acum care mai este procentul?

› vrei mai mult

Bancul zilei

Se intalnesc doi betivani:
-Ai servit deja astazi micul dejun?
-Nu, nici o picatura...

› vrei mai mult

Cum a influentat cursul istoriei Napoleon Bonaparte

07 Martie 2023

Napoleon

Napoleon Bonaparte este una dintre figurile marcante ale istoriei si, chiar daca nu este român, ar fi bine sa iti imbogatesti cultura generala cu cunostinte despre el.


Imparat al Frantei, Napoleon Bonaparte a fost un stralucit conducator de osti si a cucerit mare parte din Europa, chiar daca era poreclit „Micul Caporal”.


Date importante din viata lui Napoleon Bonaparte


Napoleon s-a nascut pe 15 august 1769, la Ajaccio, in Corsica, si a murit pe 5 mai 1821, pe insula Sfanta Elena, unde a fost exilat in ultimii sase ani ai vietii sale.


Napoleon a fost fiul avocatului Carlo Buonaparte, care era reprezentant al Corsicii la Curtea Franței. A avut patru frati si trei surori, el fiind al doilea nascut, dupa Joseph.


Gratie faptului ca provenea dintr-o familie bogata, Napoleon a avut parte de o educatie aleasa si a urmat academia militara, pentru a deveni ofiter. S-a intors in Corsica in 1785, cand tatal sau a murit, pentru a se ocupa de afacerile familiei. Acolo s-a apropiat de un revolutionar local, pe nume Pasquale Paoli, pe care l-a sustinut in lupta contra ocupatiei franceze. Ulterior a schimbat taberele si s-a intors in Franta, mai ales ca la Paris incepuse Revolutia Franceza.


Cum a profitat Napoleon de Revolutia Franceza


Poporul se revoltase impotriva regelui si a preluat conducerea tarii, iar familia regala si multi aristocrati au fost executati.


La revenirea la Paris, Napoleon s-a aliat cu un grup radical de revolutionari, Iacobinii. El a primit postul de conducator al artileriei la Asediul de la Toulon, in 1793, iar strategia sa a adus victoria in fata ocupantilor britanici. A fost apoi avansat, la doar 24 de ani, la gradul de general de brigada.


In 1796, Napoleon a devenit comandant al armatei franceze in Italia, a organizat trupele aflate la un pas de infrangere in fata Austriei si, gratie strategiei sale a reusit sa alunge trupele austriece din aceasta tara, devenind erou national.


Preluarea puterii in Franta si reformele lui Napoleon


Dupa o noua expeditie militara de succes in Egipt, Napoleon s-a intors la Paris in 1799. Profitand de schimbarea climatului politic si de faptul ca guvernul pierdea puterea, Bonaparte a format un nou guvern, numit Consulat; structua era condusa de trei consuli, insa titlul de Prim Consul, echivalentul unui prim ministru de azi, era detinut chiar de Napoleon.


El detinea, practic, toata puterea; putea decide singur reformele si a elaborat si adoptat Codul lui Napoleon, lege ce prevedea ca membrii guvernului urmau sa fie numiti doar pe baza de competenta, nu in functie de religie sau nationalitate.


Napoleon a pus serios umarul la dezvoltarea Frantei, construind drumuri si incurajand afacerile. A ridicat din nou catolicismul la rang de religie nationala, dar a acordat libertatea alegerii celor de alte confesiuni. A infiintat si scoli non religioase, pentru ca oricine sa poata beneficia de educatie.


Puterea lui Napoleon a crescut pe masura ce aplica reforme, iar in 1804 a fost incoronat ca prim imparat al Frantei. La ceremonie, Napoleon s-a incoronat singur, nepermitandu-i Papei sa ii puna coroana pe cap.


Cucerirea Europei


In prima faza, Napoleon s-a concentrat pe dezvoltarea Frantei si pe mentinerea pacii in Europa. Generalul Napoleon, insa, parca ducea dorul luptei.


Prima oara a intrat in razboi cu Marea Britanie, Austria si Rusia. Dupa ce a pierdut lupta pe mare cu britanicii, la Trafalgar, Napoleon a decis sa atace Austria. A invins aramatele Austriei si Rusiei in Batalia de la Austerlitz, in 1805, iar in urmatorii ani lupta pentru expansiunea imperiului a continuat.


In 1811, Franta controla cea mai mare parte a Europei, din Spania pana la granitele Rusiei, asa ca Napoleon si-a dus ambitiile si mai departe. In incercarea de a cuceri Rusia, a facut prima mare greseala: a ordonat invadarea Rusiei si a dus acolo o armata impresionanta. Conditiile vitrege din aceasta tara au dus, insa, la pierderi uriase: multi soldati au murit pur si simplu de foame. Chiar si asa, Napoleon a reusit sa ajunga pana la Moscova, unde a gasit, insa, un oras parasit. In scurt timp marele oras rusesc a luat foc si multe dintre proviziile francezilor au ars si ele, situatie cu atat mai grava, cu cat proverbiala iarna ruseasca se apropia. Astfel, Napoleon a ordonat intoarcerea trupelor in Franta, insa din cauza vremii cea mai mare parte din ceea ce ramasese din armata lui Napoleon a murit de frig si de foame.


Inceputul sfarsitului


Profitand de faptul ca armata franceza era decimata, Europa si-a unit fortele si a atacat Franta. Desi a mai obtinut cateva mici victorii, Napoleon a fost capturat si trimis in exil pe insula Elba, in 1814.


A evadat de acolo in 1815 si a revenit in fruntea armatei, reusind sa preia din nou controlul Parisului, pentru o perioada care in istorie a fost denumita 100 de Zile. Restul tarilor europene si-au dat din nou mana pentru a-l indeparta pe Napoleon si asta a dus la batalia de la Waterloo, unde Napoleon a fost invins pe 18 iunie 1815 si trimis din nou in exil, de aceasta data pe insula Sfanta Elena.


Aici primul imparat al Frantei si-a gasit sfarsitul, pe 5 mai 1821. Ramasitele sale pamantesti au fost mutate in Franta in 1840, la mausoleul Les Invalides din Paris.


Curiozitati despre Napoleon


Mare om de stat, Napoleon era destul de scund, avand in jur de 1,68 m. Dupa el a fost numit si „complexul Napoleon”, care descrie tendinta persoanelor scunde de a supracompensa.


Nascut Napoleone di Buonaparte, si-a schimbat numele cand s-a mutat in Franta. Napoleon a fost casatorit de doua ori, prima oara cu Josephine, in 1796, si apoi cu Maria Luiza de Austria, in 1810.


Faimosul compozitor Ludwig van Beethoven inteniona sa ii dedice lui Napoleon Bonaparte Simfonia a III-a, dar s-a razgandit dupa ce acesta s-a autoincoronat imparat.

Citeste si alte articole similare despre istorie:

Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie
Regine celebre care au ramas in istorie
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei
Lectia de istorie: Regalitatea in Romania

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri