Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ochii folosesc 65% din energia creierului nostru, mai mult decat orice alta parte a corpului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La ora de dirigentie, doamna profesoara catre elevi:
- Ionica, unde lucreaza tatal tau?
- E gunoier!
- Vai, Ionica, spune si tu ca lucreaza la salubritate!
- Vasilica, tatal tau unde lucreaza?
- E gropar!
- Vasilica, se spune ca lucreaza la pompe funebre!
intr-un final ajunge la Bula!
- Bula , tatal tau cu ce se ocupa?
- E DJ la Mystic Club!
- Adica?
- Clopotar la biserica!

› vrei mai mult

Care e povestea inventatorului Nikola Tesla si de ce a ramas celebru

18 Ianuarie 2023

Nikola Tesla

Nikola Tesla (1856-1943) a fost un inventator foarte creativ, care s-a facut remarcat prin faptul ca de multe ori nu avea nevoie de schite si proiecte pentru creatiile sale. Proiecta, construia si testa inventiile folosindu-se de uimitoarea sa capacitate de concentrare mentala si avea o inteligenta nativa mult peste medie. Unii spun ca avea probleme psihice, poate pentru ca ii placea singuratatea si socializa greu cu alte persoane, altii spun ca a fost doar genial, iar despre genii se stie ca ar prefera solitudinea.


Cand avea doar 5 ani, Nikola Tesla a imaginat un dispozitiv menit sa struneasca puterea apei si apoi a creat o masina de batut ouale care folosea ca forta de generare a miscarii chiar apa. La 9-10 ani, Tesla rezolva ecuatii matematice cu o viteza care ii uimea pe profesori; acestia chiar il banuiau ca triseaza si l-au supus la mai multe teste, care aveau sa dovedeasca doar ca aveau de a face cu un copil-minune.


Tocilarul” care s-a lasat de facultate


Copil fiind, Nikola Tesla se gandea ca va ajunge sa fotografieze gandurile oamenilor. A studiat intens tot ce putea studia, a memorat carti intregi. A terminat liceul in 3 ani, in loc de 4, s-a inscris la doua universitati, la Graz si la Praga, insa nu a terminat nicio facultate, pentru ca, desi era foarte inteligent, nu s-a regasit in mediul universitar.


In 1884, la 28 de ani, Tesla a emigrat în SUA si a ajuns sa lucreze cu un alt inventator celebru, Thomas Edison, ca inginer electrician. A fost rapid promovat de catre Edison si a ajuns sa reproiecteze generatoarele de curent continuu ale companiei pentru a functiona pe curent alternativ, pe care el il inventase. Pentru ca nu era platit conform intelegerii, Tesla a intrat in conflict cu Edison, a demisionat si si-a infiintat propria companie. Tanarul inventator visa sa foloseasca curentul alternativ si il promova intens, dar Edison, cel care a inventat curentul continuu, incerca sa-l impiedice sa evolueze si incerca sa convinga oamenii de pericolul noii inventii. Tesla, la randul sau, incerca sa discrediteze curentul continuu si a si reusit.


Marile inventii ale lui Nikola Tesla


Nikola Tesla a patentat de-a lungul vietii aproximativ 300 de inventii, printre care curentul alternativ, radioul, tehnologia de transmisie fara fir, becul fara filament, bobina Tesla si telecomanda.


In 1890, Tesla a inventat telegrafia cu semnale armonice, prose de generatoare electrice rotative si apoi au urmat bobina de inductie utilizata in tehnologia radio si transformatorul care permite obtinerea unor valori de pana la cateva milioane de volti.


Cea mai importanta inventie a sa pare sa ramana, insa „Raza Mortii”, un aparat menit sa aduca pacea mondiala si sa apere SUA, care putea distruge intr-o clipa orase si armate intregi. Se spune ca ideile lui Tesla au stat la baza faimosului experiment Philadelphia, din 1943, cand vasul Eldridge a fost facut sa „dispara”.


Tesla a fost supranumit „savantul nebun”. El a sustinut ca a dezvoltat un motor care functiona pe raze cosmice, ca lucra la o fizica non-einsteniana si ca a dezvoltat o tehnica de fotografiere a gandurilor (asa cum visa de mic). Spre finalul vietii a ramas fara bani, plin de datorii si a sustinut ca a contactat fiinte inteligente superioare de pe Venus.


In ultimii ani din viata a trait intr-un hotel din New York, unde chiria i-a fost platita de Westinghouse, si tot acolo si-a gasit si sfarsitul, pe 7 ianuarie 1943.

Citeste si alte articole despre celebritati:

Thomas Edison - inventatorul cu multe brevete, dar cu o personalitate controversata
Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie
Lectia de muzica: De ce este atat de celebru Ludwig van Beethoven
Regine celebre care au ramas in istorie
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri