Ce inseamna cyberbullying

23 martie 2023, 11:36

Cyberbullying

Cyberbullying este un termen tot mai des intalnit odata cu amploarea pe care a luat-o acest fenomen. Copiii si adolescentii petrec foarte mult timp in mediul online, iar ceea ce odata insemnau jigniri la scoala sau in parc, rautati, gesturi violente, umilinte acum s-a mutat in acest spatiu virtual.

Cyberbullying inseamna folosirea tehnologiei pentru a hartui, a ameninta, a pune in situatii jenante o alta persoana, in mediul online. Orice mesaj care contine amenintari sau mesaje rautacioase, agresive, nepoliticoase, jignitoare, orice postare sau comentariu care are aceste caracteristici intra la categoria cyberbulling, la fel si popularizarea in mediul online a unor informatii, fotografii sau clipuri video personale, cu scopul de a face pe cineva de rusine.

Bullying-ul online poate avea efecte negative asupra unui copil sau adolescent. Este greu de controlat pentru ca uneori poate fi dificil de identificat persoana de la care a pornit, dar si pentru ca victima se gandeste mereu ca totul poate fi vazut de foarte multi oameni. Fenomenul ia amploare si pentru ca agresorii se simt mai in siguranta in spatele unei tastaturi de computer sau smartphone, nefiind nevoiti sa isi confrunte fata in fata victima.

Care e diferenta intre glume si bullying online

Ca orice alt fel de hartuire, cyberbullying-ul poate cauza probleme pe termen lung. Stresul si supararea pe care le provoaca, senzatia de teama, de rusine pot afecta serios starea de spirit, te pot seca de energie, pot provoca insomnii si pierderea poftei de mancare. Devii iritabil, anxios, incepi sa crezi ca ar fi mai bine sa te izolezi de toata lumea.

Cyberbulling-ul se produce, de obicei, sub pretextul unei glume. Totusi, atunci cand „glumele” sunt repetate sau capata forma de insulte sau amenintari, deja situatia devine clara. Daca te gandesti ca a trece cu vederea aceste lucruri le va face sa dispara, s-ar putea sa te inseli. In plus, daca esti batjocorit, hartuit sau amenintat online, nu ar trebui sa lasi lucrurile asa si nici sa suferi in tacere.

Cum reactionezi cand esti victim cyberbullying-ului

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa discuti cu un adult. Poate fi un parinte sau un profesor in care ai incredere. Nu ai motive sa te simti jenat/a sau vinovata daca „parasti” pe cineva care iti face rau. Mai ales daca este vorba despre amenintari sau comentarii care te fac sa te simti in pericol, adultul ar putea decide sa anuntati politia pentru a se lua masurile necesare.

Daca te temi ca a dezvalui parintilor ca te simti victima a cyberbullying-ului ar putea atrage interdictii privind folosirea computerului sau a gadgeturilor, spune-le parintilor si despre aceste temeri. Explica-le ca este important pentru tine sa le poti folosi in cotinuare si ca ai nevoie de ei pentru a gasi impreuna o solutie care sa nu fie o pedeapsa pentru tine.

Cand bullying-ul online continua, pur si simplu nu raspunde la niciun fel de mesaj sau comentariu care te lezeaza. Ignora agresorul, pentru ca orice reactie va alimenta persoana de la celalalt capat al Interentului sa isi continue „tirul”.

Poti bloca, de asemenea, persoanele care te hartuiesc si nu vei mai vedea niciun mesaj sau postare de la ele. Inainte de a face acest lucru, salveaza dovezi privind bullying-ul (screenshot-uri, inregistrari ale ecranului) si care ar putea fi utile daca reclami comportamentul.

Bullying-ul pe retelele de socializare ar trebui raportat, pentru ca toate platformele iau in serios acest flagel si il sanctioneaza cu inchiderea conturilor pe care se practica.

Protejeaza-ti parolele conturilor de socializare, nu le divulga nimanui in afara de parinti si schimba-le cat de des posibil. Nu impartasi nimanui informatii personale sau imagini pe care nu ai vrea sa le vada si altcineva; nici macar prietenilor, pentru ca nu stii cum ar putea evolua lucrurile. Daca cineva iti cere vreodata fotografii indecente cu tine, anunta-ti imediat parintii si ei vor sti ce aveti de facut in continuare.

Citeste si articolele de mai jos despre bullying si cyberbullying:

Ce inseamna bullying?
Aproape jumatate dintre copii sunt victime ale cyberbullying-ului
Numarul cazurilor de bullying din scoli a crescut cu aproape o treime
Aproape 50 la suta dintre elevi au fost victime ale bullying-ului in scoli
Copiii cer masuri concrete anti-bullying in scoli: Propunerile de la Forumul Copiilor, inaintate autoritatilor
Colegii sunt rai cu mine la scoala
Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata bullying-ului la scoala
Cum inveti copilul sa faca fata fenomenului bullying
Se va forma un grup de actiune anti-bullying in fiecare scoala
Norme de lege: Cand se va considera bullying la scoala

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Bacteriile se pot reproduce singure, un virus nu se poate reproduce fara o gazda vie.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula vroia sa mearga la strand cu prietenii lui.Se duce la maica-sa si ii cere bani.
ajunge la strand si vede un om foarte gras, dupa care ii spune:
-Ce ai mancat nene de esti asa gras?
-O bomba! raspunse nenea.
Bula marge speriat spre casa,la maica-sa si ii spune:
-Mama, am vazut un om gras care mi-a spus ca a mancat o bomba!Si nu e tot,i-am vazut si fitilul...

› vrei mai mult