Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata bullying-ului la scoala

13 august 2021, 16:35

armonie copii
Sara este in clasa a doua de primara si nu (mai) vrea sa mearga la scoala pentru ca un grup de fete din clasa vecina se ia de ea la orice ocazie. Mereu se intreaba ce le-a facut, plange si se chinuie pentru ca tot ce isi doreste este sa mearga la scoala fara frica. Un copil nu ar trebui sa treaca prin asa ceva, iar pentru noi, ca adulti, este o provocare sa manageriem emotiile lor. De aceea, este nevoie, ca parinte, sa intelegi si sa stii cum sa il ajuti. Dar inainte de toate, vrem sa intelegi ce inseamna bullying. Acesta este un comportament intentionat si repetat prin care agresorul isi raneste, intimideaza sau persecuta victima prin diferite metode:

  • fizic – bataie, palme, loviri, imbranceli;

  • verbal – sarcasm, ironie, tipete, porecle, insulte;

  • mobbing – agresiune emotionala si verbala a unui grup fata de o persoana;

  • relational – denigrare, izolare, manipulare, amenintare, intimidare;

  • cyberbullying – trimiterea unor mesaje sau imagini prin intermediul internetului pentru a denigra imaginea unei persoane;

  • social – excludere, jigniri cu privire la statutul social.

 

Hartuirea, mai ales daca apare la copii, necesita mana de fier si interventie imediata. Daca copilul tau decide brusc ca nu mai vrea sa mearga la scoala sau ca vrea sa renunte la o activitate care i-a facut placere pana acum, atunci ar trebui sa aiba loc o discutie intre voi. Intreaba-l cu blandete ce se intampla, manifesta compasiune, intelegere si grija in folosirea tonului si a cuvintelor potrivite, astfel incat copilul sa se poata deschide in fata ta. Unii copii nu impartasesc imediat, deoarece sunt jenati de agresiunea la care sunt supusi. Altii nu le spun parintilor pentru ca le este frica de agresor. Isi fac griji ca, daca spun, mania batausului se poate agrava. Aceasta ar trebui sa fie si o preocupare pentru parinti. Orice interventie trebuie sa fie eficienta in eliminarea amenintarii agresorului. De aceea, parintii ar trebui sa discute cu conducerea scolii, cum ar fi profesorul, invatatorul, consilierul sau directorul, atunci cand apare o situatie de agresiune. Daca hartuirea se intampla la scoala, atunci personalul ar trebui sa fie informat, astfel incat sa poata interveni. Majoritatea scolilor au politici si protocoale in vigoare pentru tratarea agresorilor. Astfel de lucruri pot include separarea elevilor, astfel incat sa nu mai interactioneze.

 

Cum sa iti ajuti copilul daca este victima bullying-ului?

  1. Construieste-i increderea

Adesea, un agresor alege sa intimideze pe cineva pentru ca il vede pe acesta ca pe o tinta slaba sau usoara. Alteori, un copil este ales pentru ca exista ceva la el care este diferit. Construirea increderii si a stimei de sine a copilului dvs. este importanta pentru a-i ajuta sa se pregateasca pentru gestionarea agresiunii in viitor. Avand in vedere ca 1 septembrie vine in curand, iar back to school s-ar putea sa fie o realitate fizica si nu una din spatele unui ecran rece, ca pana acum, copiii isi fac deja planuri si sperante pentru noul an. Nu ai vrea ca al tau pui sa sufere de anxietate si depresie pentru ca nu-si doreste intoarcerea la scoala. Ca parinte, trebuie sa fii realist, deoarece fiecare situatie e diferita, la fel si fiecare copil. Daca copilul tau are ceva care il face diferit sau se remarca prin alte abilitati fata de ceilalti, atunci el poate fi pregatit sa faca fata situatiei mai bine.

  1. Sfatuieste-l sa evite batausul/ batausii

Tine cont ca atat timp cat copiii nu sunt expusi agresorului, violenta se va opri. Acesta este adesea motivul pentru care este necesara interventia scolara, astfel incat copiii sa fie separati si sa nu mai aiba interactiuni. Daca are loc hartuirea cibernetica (de exemplu, copilul este agresat pe retelele de socializare), atunci este posibil sa fie nevoie sa blocheze persoana care ii hartuieste sau sa-si inchida contul.

  1. Sfatuieste-l sa nu interactioneze in niciun fel cu agresorul

Reactia este actiunea agresorilor. Unii chiar isi doresc asta. Reactia din partea persoanei agresate alimenteaza comportamentul acestora. Poate ca o fac pentru a-i face pe ceilalti sa rada sau pentru a simti putere asupra altei persoane. Daca reactia celui care este agresat nu apare, atunci agresorul poate deveni mai putin interesat, pentru ca nu reuseste sa-si hraneasca orgoliul. Ar trebui sa iti sfatuiesti copiii sa nu interactioneze cu batausul. A nu actiona este o actiune care poate sa-l salveze de multe probleme.

  1. Sfatuieste-l ca este absolut normal sa ceara si sa primeasca ajutor

Copilul tau trebuie sa se simta imputernicit sa primeasca ajutor atunci cand are nevoie. El nu trebuie sa se simta vinovat de ceva, rusinat sau ca este o povara pentru adulti. Comportamentul agresiv trebuie deturnat chiar de victima, iar tu aminteste-i ca invatatoarea, profesoara si directorul sunt acolo pentru el.

 

Incurajeaza-ti copilul sa isi faca prieteni si sa dezvolte relatii benefice si pozitive cu cei din jur. Aminteste-i ca este iubit, deoarece nimic nu este mai important decat sentimentul curat al dragostei pe care parintii il nutresc pentru puii lor.

 

Sursa foto: Pexels

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

"business.com" era in 1999 cel mai scump domeniu de internet, suma pentru care a fost achizitionat fiind de 7,5 milioane $.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bloggerul A se duce la ziua Bloggerului B.
Ce i-a adus acestuia din urma cadou? 2 comentarii per post si o abonare la feed

› vrei mai mult