Aproape jumatate dintre copii sunt victime ale cyberbullying-ului

7 februarie 2023, 11:47

Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet
SONDAJ: Aproape jumatate dintre copii sunt victime ale cyberbullying-ului; ponderea fetelor care trec prin aceste experiente este cu 12% mai mare decat a baietilor

Cyberbullying-ul are consecinte psiho-sociale pe termen lung

• 40% dintre copii afirma ca au fost jigniti sau deranjati pe internet, in crestere fata de anul trecut;
• Adolescentii/liceenii si fetele afirma acest lucru intr-o masura semnificativ mai ridicata;
• 77 % dintre copii afirma ca petrec cel putin 3 ore zilnic, pe internet; fetele afirma intr-o masura semnificativ mai ridicata ca petrec peste 6 ore online, comparativ cu baietii.
• In 2022, numarul de sesizari primite la linia de raportare esc_ABUZ a fost de 8.804, dintre care 6.092 cu continut daunator ilegal, 5.686 afisand imagini sau materiale infatisand abuz sexual asupra copiilor.

Doi din cinci copii spun ca au fost jigniti sau au primit mesaje suparatoare pe internet, in crestere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, doar 17% dintre copii admit ca au trimis altora astfel de mesaje cu continut ofensator. Ponderea fetelor care afirma ca au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decat a baietilor care au avut o astfel de experienta, iar copiii din mediul rural afirma intr-o masura mai ridicata ca au fost jigniti / deranjati pe internet comparativ cu cei din mediul urban, arata datele unei anchete realizate de Salvati Copiii Romania in luna ianuarie. Organizatia atrage atentia ca hartuirea online, cyberbullying-ul, are consecinte socio-emotionale pe termen lung si se adauga cazurilor de violenta fizica din scoli.

Studiu de caz: Fetita mea are 13 ani si este in clasa a VII-a. A fost mereu o fetita vesela, cu multi prieteni. De o luna, ceva s-a schimbat. Este mereu trista, nu mai comunica cu mine asa cum o facea si nu mai vrea sa iasa afara din casa, nici macar la ziua prietenei ei. Intr-un final, am aflat calvarul prin care trecea: cateva fete i-au creat un profil pe instagram, unde au postat din fotografiile pe care ea le trimisese pe grupul lor privat de whatsapp. Erau fotografii de la noi din casa, cu ea in pijama sau intr-un tricou vechi. De atunci, colegii au inceput sa rada de ea la scoala. Era umilita. Prietenele ei, in loc sa o sprijine, contribuiau si ele la glume si jigniri.

In 2022, numarul de sesizari primite la linia de raportare esc_ABUZ se mentine la un nivel ridicat: 8.804 solicitari, dintre care 6.092 cu continut daunator ilegal: 5.686 fiind imagini sau materiale infatisand abuz sexual asupra copiilor. Din 2016 pana in prezent, mai mult de 27.000 de sesizari au fost facute prin punctul civil de raportare esc_ABUZ.

Materialele identificate au fost trimise de catre specialistii Salvati Copiii catre IGPR, unde acestea sunt investigate, urmarind eliminarea continutului de pe internet, identificarea si asistenta oferita victimei, precum si anchetarea agresorilor.

Un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizatiei in 2020 – 2021, s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescand la peste 50% in cazul adolescentilor, mergand pana la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid.

Astfel, sondajul online realizat printre copiii care au acces la internet, cu varsta cuprinsa intre 8 si 17 ani, releva ca:
• 77 % dintre copii afirma ca petrec cel putin 3 ore zilnic, pe internet.
• Fetele afirma intr-o masura semnificativ mai ridicata ca petrec peste 6 ore online, comparativ cu baietii, la fel adolescentii comparativ cu copiii de varsta mai mica.
• 40% dintre copii afirma ca au fost jigniti sau deranjati pe internet, in crestere cu aproximativ 3 puncte procentuale comparativ cu anul trecut.
• Adolescentii/liceenii si fetele afirma acest lucru intr-o masura semnificativ mai ridicata.
• Ponderea fetelor care afirma ca au fost jignite pe internet este cu 12% mai mare decat a baietilor care au avut o astfel de experienta.
• 20% dintre copiii care au fost jigniti pe internet afirma ca acest lucru se intampla cel putin o data pe saptamana.
• Persoanele cunoscute online, alaturi de prieteni, sunt principalii autori indicati de copii cand vorbesc de jigniri pe Internet.
• 17% dintre copii afirma ca au postat sau trimis mesaje jignitoare.
• Adolescentii si baietii afirma acest lucru intr-o masura semnificativ mai ridicata.

Studiile realizate de Organizatia Salvati Copiii de-a lungul timpului arata ca fenomenul de cyberbullying continua sa reprezinte principala amenintare pentru copii in mediul virtual.

Doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut incredere sa discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Pentru ca traumele afecteaza modul de functionare si randamentul scolar, este crucial ca parintii si profesorii sa inteleaga ca intr-o astfel de situatie toti copiii implicati sunt victime, indiferent de rolul pe care il au (victima, agresor, martor) si au nevoie de ajutor din partea adultilor pentru a gestiona situatia si a reduce efectele.

Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet, Organizatia Salvati Copiii, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor si partenerii proiectului de siguranta online - Ora de Net, a organizat o dezbatere, sub forma unui panel de discutii urmat de o masa rotunda, unde au fost analizate, alaturi de adolescenti, principalele probleme care apar ca urmare a cyberbullyingului intre elevi.

“Ne ingrijoreaza faptul ca cyberbullyingul continua sa afecteze intr-un mod semnificativ copiii si tinerii din tara noastra. Acest fenomen poate cauza sentimente de insingurare, teama, tristete, uneori chiar disperare, avand un impact emotional, social si cognitiv important asupra tuturor copiilor implicati, fie ei victime, martori sau agresori. Primim constant, la linia de consiliere pe care Salvati Copiii o pune la dispozitia copiilor, parintilor si profesorilor care intampina dificultati pe internet, mesaje de la copii care sunt victime sau martori ai cyberbullyingului.
Inainte de pandemie, 83% dintre cazuri au fost primite de la copii si 17% de la adulti. Dupa pandemie, 95% dintre cazuri de cyberbullying sunt primite de la tineri. Observam o crestere de 12% a solicitarilor venite la serviciul de consiliere din partea copiilor si adolescentilor.
Este nevoie de strategii la nivel de politici publice prin care drepturile copiilor in mediul online sa fie respectate.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.

Organizatia Salvati Copiii lanseaza invitatia tuturor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, de a derula, pe parcursul lunii februarie, sesiuni de informare la clase, care sa abordeze tema cyberbullyingului, avand ca suport didactic materialele puse la dispozitie de echipa Ora de Net, disponibile gratuit pe www.oradenet.ro.

CONTEXT
Conform datelor oficiale, in sistemul de educatie a fost inregistrata o crestere cu aproape o treime a situatiilor de bullying sesizate, in anul scolar 2021-2022, prin comparatie cu anul scolar anterior (10.971 de situatii de bullying constatate, fata de 7.715). In realitate insa, fenomenul este mult mai grav: analiza recenta a Organizatiei Salvati Copiii (finalul anului 2022) arata ca bullying-ul in scoala ori in clasa si perpetuarea lui in mediul online afecteaza emotional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situatiilor de violenta fizica si de amenintare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asista in calitate de martori (82%) sau recunosc ca au comis ei insisi astfel de fapte (27%).

Considerand ca grupurile de actiune anti-bullying reprezinta cea mai buna cale de limitare a fenomenului de violenta dintre elevi in spatiile scolare, Organizatia Salvati Copiii a solicitat Ministerului Educatiei o evaluare a stadiului implementarii Normelor metodologice privind constituirea acestor grupuri si elaborarea unei strategii nationale de respectare intocmai a dispozitiilor legale.

In scolile in care exista grup de actiune anti-bullying si este functional, se observa o imbunatatire a climatului educational, care se traduce intr-o mai buna colaborare a cadrelor didactice cu parintii, astfel elevii primesc acelasi mesaj la scoala si acasa. Se simt sprijiniti pentru a deveni mai toleranti si se indreapta cu mai mare incredere catre adulti atunci cand intampina situatii dificile.

Interventia Salvati Copiii
In anul 2022, in cadrul programului „Scoli fara bullying”, Salvati Copiii a organizat sesiuni de informare si pregatire pentru 800 de cadre didactice din 138 de scoli pentru aplicarea de metode educationale bazate pe disciplina pozitiva si implementarea normelor metodologice anti-bullying.

In aceste activitati de informare si prevenire, au fost implicati 947 de parinti si 5.626 de copii (din care aproape 800 au devenit ambasadori anti-bullying in scolile lor). Astfel, Salvati Copiii a facilitat constituirea si functionarea grupului de actiune anti-bullying in 80 de scoli partenere, in alte 58 grupul fiind in curs de constituire (www.scolifarabullying.ro).

Citeste si articolul de mai jos despre siguranta online:

Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet: cum sa te protejezi de fraudele din mediul online in 10 pasi

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

In Coran sunt prevazute cinci obligatii pe care trebuie sa le indeplineasca orice musulman. Trei dintre ele sunt permanente (marturisirea credintei, rugaciunea zilnica si milostenia) iar doua sunt punctuale: postul si pelerinajul la Mecca.

› vrei mai mult

Bancul zilei

doua cepe in dulap
-NU-I INTELEG PE OAMENII ASTIA,MAI INTAI NE OMOARA IAR APOI PLANG

› vrei mai mult