Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

- John, lamaia are pene?
- Nu, sir.
- La naiba... Iar am stors papagalul in ceai!

› vrei mai mult

Cultura generala

Pasarea cu cea mai mare anvergura a aripilor, de aproximativ 3 m, este condorul.

› vrei mai mult

De ce parintii isi dau seama cand ii mint?

Toti ne mintim parintii, chiar daca stim ca nu e bine si ca vom suporta de doua ori consecintele: si pentru fapta, si pentru minciuna. Pentru ca ei isi dau mereu seama cand sunt mintiti, chiar daca uneori ne lasa sa traim cu impresia ca i-am pacalit.

De ce ne mintim parintii?

Din reflex ar fi, probabil, cel mai corect raspuns. Pentru ca ei nu ne-au invatat asa, pentru ca stim ca e cel mai bine sa spui adevarul, chiar si cand ai facut o boacana.

Aurel face o boacana

Si totusi ceva ne impinge sa spunem o minciuna, in loc sa alegem calea cea mai simpla, pe care nu ne putem incurca si, prin urmare, da de gol.

Unii mint de teama ca vor fi pedepsiti, altii mint pentru ca au facut o nefacuta mare de tot si incearca sa scape de consecinte. Esti tentat sa minti cand ai luat o nota mica la scoala sau cand ai tras chiulul.

Aurel ia o nota mica

Problema cu minciunile pe care le spui parintilor nu este doar una ce tine de morala, ci si ca ei fac cum fac si se prin mereu ca e ceva necurat la mijloc. Unii pur si simplu au un nas fin si ne „miros” imediat. Altii pun lucrurile cap la cap si isi dau seama ca au fost mintiti. Altii afla adevarul din alte surse si apoi ne provoaca sa ii mintim si mai mult, incercand sa scoatem camasa, pentru ca apoi sa ne puna fata in fata cu realitatea dura.

De ce isi dai parintii seama cand ii minti? Nu e vorba de vreo superputere sau de vreun detector de minciuni integrat. Isi dau seama, cu siguranta, pentru ca ai tu un gest care te da de gol de fiecare data. Asta chiar daca tu ai impresia ca ai fi un fel de baron Munchausen, expert in a-i pacali pe altii. Doar ca ei te cunosc cel mai bine si uneori chiar mai bine decat ti-ai dori.

Poate ca razi nervos, poate ca ai un tic care se manifesta doar cand minti, poate transpiri mai abundent sau poate pur si simplu oferi suspect de multe detalii. Altii se dau de gol ca au mintit tocmai pentru ca au folosit o expresie anume si alte dati cand au facut-o si au fost prinsi. Iar parintii sunt foaaarte atenti la detalii si ajung sa le foloseasca impotriva ta.

Ce sa faci cand ai impresia ca parintii au devenit suspiciosi sau ar putea deja sa stie ca i-ai mintit? Fa-ti un serviciu si opreste-te la timp: recunoaste-ti greseala, pentru a scurta „chinul”. Uneori poate fi mai bine sa iti asumi consecintele rapid, ca si cum ai smulge un plasture, pentru ca e de preferat sa afle de la tine ce s-a intamplat cu adevarat, decat sa faca investigatii si sa afle din alta parte.

Sinceritatea este cel mai bun aliat al tau si nu uita ca o greseala recunoscuta e pe jumatate iertata. Daca persisti in minciuna poate vei reusi sa ii superi cu adevarat, iar pedeapsa poate fi mai dura.

Si inca un pont: data viitoare cand vrei sa iti minti parintii cu ceva, aminteste-ti ca ei au fost deja ca tine si ca „talentul” lor de a depista minciunile vine, cel mai probabil, din faptul ca si ei, la randul lor, si-au mintit parintii cand erau copii sau macar au incercat sa o faca :-)

  153  154  155  156  157      159  160  161  162