Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

29 iunie

- 1400 -

A inceput domnia lui Alexandru cel Bun in Moldova

La 29 iunie 1400 incepea domnia lui Alexandru cel Bun in Moldova (pana la 1 ianuarie 1432). Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Musatinul, vine la domnia Tarii Moldovei sustinut militar de Mircea cel Batran (domn al Munteniei), care isi dorea un aliat in scaunul de la Suceava.

- 1819 -

Se naste Nicolae Balcescu

La 29 iunie 1819 se naste Nicolae Balcescu, istoric, scriitor si revolutionar roman. Alaturi de fratele sau mai mic, Barbu, a participat la Revolutia din 1848. A infiintat impreuna cu Ion Ghica si Christian Tell organizatia revolutionara secreta “Fratia”. Prin capodopera sa “Romanii supt Mihai Voievod Viteazul”, Balcescu l-a impus in canonul national pe voievodul Mihai Viteazul. Descopera mai multe informatii despre viata lui Nicolae Balcescu in sectiunea Referate din site-ul clopotel.ro

- 2004 -

Ziua internationala a Dunarii

Aniversata in fiecare an la 29 iunie, Ziua internationala a Dunarii inseamna solidaritate intre popoarele care impart acest bun comun. Ziua Internationala a Dunarii a fost sarbatorita pentru prima data in 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.