Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

23 iunie

- 1894 -

Ia nastere Comitetul International Olimpic

Totul s-a conturat in 1894, in timpul primului Congres Olimpic, desfasurat la Sorbona. Pe 23 iunie s-a înfiintat CIO, stabilandu-se totodata ca Atena sa gazduiasca prima editie a Olimpiadei. Demetrius Vikelas, afacerist si literat grec, a devenit primul presedinte al Comitetului. Visul s-a transformat in realitate în 1896, pe stadionul Panathinaikos, cand 200 de atleti (doar barbati), din 14 tari, s-au intrecut in 43 de probe! Femeile si-au facut loc in competitie in 1908, iar din 1924 exista si intrecerea destinata sporturilor de iarna.

- 1948 -

Ziua Olimpica

23 iunie este "Ziua Olimpica", ziua in care s-a nascut visul baronului Pierre de Coubertin. Din ianuarie 1948, Comitetul International Olimpic a stabilit 23 iunie ca fiind "Ziua Olimpica", pentru a marca crearea forului olimpic international la 23 iunie 1894, la Paris. Cu acest prilej sunt celebrate valorile olimpice de prietenie, excelenta si respect, iar milioanele de oameni din intreaga lume sunt indemnati sa practice sportul.

- 2008 -

Animatia "Wall-E" se lanseaza in cinematografe

La 23 iunie 2008 avea loc lansarea filmului de animatie "Wall-E" in cinematografele din America. A acumulat din incasari in toata lumea suma de 521.311.860 dolari. Este povestea unui robot pe nume WALLY, care este proiectat pentru a curata deseurile care acopera Pamantul in viitorul indepartat. El se andragosteste de un alt robot, EVE, care este programat sa gaseasca surse de viata pe pamant. Ambii roboti au emotii similare oamenilor care se dezvolta odata cu evolutia filmului. Premiera romaneasca a avut loc pe 5 septembrie 2008. Recunoaste desenele animate in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro