Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

14 iunie

- 1574 -

Ioan Voda cel Viteaz este infrant la Roscani

La 14 iunie 1574 Ioan Voda cel Viteaz este infrant si apoi ucis de turci la Roscani. Ioan al III-lea, Ioan Armeanul, Ioan Voda cel Viteaz sau Ioan Voda cel Cumplit (1521-1574), cunoscut astfel din pricina politicii de crestere a autoritatii domnesti, a domnit din februarie 1572 pana in iunie 1574. Schimba capitala de la Suceva la Iasi, ia masuri in favoarea oamenilor de rand, bate monede de arama care cresc avutia tarii, reglementeaza contributiile fiscale. Banutii de arama reprezinta primele monede inscriptionate in limba romana. Inscriptia era "teara Moldovei". Aceste monede vor stimula comertul si vor contribui la o crestere economica semnificativa, care ii va permite domnitorului sa inzestreze armata la un nivel extrem de ridicat. Sursa: historia.ro

- 1736 -

Se naste fizicianul Coulomb

La 14 iunie 1736 se naste Charles Augustin de Coulomb, fizician francez cunoscut pentru descoperirea legii lui Coulomb, definitia fortei electrostatice de atractie sau respingere. Unitatea din Sistemul International pentru sarcina, Coulombul, a fost numita in cinstea lui. 

- 1811 -

Se naste scriitoarea Harriet Beecher Stowe

La 14 iunie 1811 se nste scriitoarea americana Harriet Beecher Stowe, cunoscuta in intreaga lume pentru romanul sau "Coliba unchiului Tom" (1852) in care a descris viata sclavilor afro-americani din America. A fost si o luptatoare pentru abolirea pedepsei cu moartea. A scris mai mult de 20 de carti, inclusiv romane, trei memorii de calatorie, si numeroase articole in presa vremii prin care i-a sensibilizat contemporanii sai asupra problemelor sociale stringente ale epocii sale.

- 1848 -

A avut loc unificarea guvernelor constituite la Islaz si Bucuresti

La 14 iunie 1848 a avut loc unificarea guvernelor constituite la Islaz si Bucuresti si formarea guvernului provizoriu al Revolutiei pasoptiste. Verifica-ti cunostintele despre Revolutia de la 1848 din Tarile Romane in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

Blaj

- 2004 -

Ziua mondiala a donatorului de sange

Marcarea Zilei mondiale a donatorului de sange are loc in fiecare an la 14 iunie. Evenimentul da prilejul, potrivit ONU, pentru a multumi donatorilor de sange voluntari pentru darul care salveaza vieti. Decizia marcarii Zilei mondiale a donatorului de sange s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la care statele membre si-au declarat in unanimitate angajamentul si sprijinul pentru donarea voluntara de sange. Prima Zi mondiala a donatorului de sange s-a sarbatorit in 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.