Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

27 iunie

- 1611 -

Radu Serban zdrobeste oastea lui Gabriel Bathory

La 27 iunie 1611 are loc batalia de langa Brasov, in care domnitorul Tarii Romanesti, Radu Serban, zdrobeste oastea lui Gabriel Bathory, care se refugiaza la Sibiu. Radu Serban a fost domnul Tarii Romanesti intre anii 1601 - 1611 cu trei intreruperi scurte de domnie in aceasta perioada. Fiind un presupus descendent al lui Neagoe Basarab, a ajuns mare dregator in timpul domniei lui Mihai Viteazul.

- 1885 -

A fost patentat grafofonul

La 27 iunie 1885 inventatorii americani Chichester Bell si Charles S. Tainter patenteaza grafofonul (gramofonul). Testeaza-ti cunostintele despre inventii si inventatori in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

- 1913 -

Romania declara razboi Bulgariei si intra in Al Doilea Razboi Balcanic

La 27 iunie 1913 Romania a declarat razboi Bulgariei, intrand in Al Doilea Razboi Balcanic, alaturi de Grecia, Serbia, Muntenegru si Turcia. Regele Carol I, in calitate de comandant suprem al armatei, si-a stabilit cartierul general la Corabia. Cauza razboiului a fost neintelegerea asupra impartirii teritoriilor pierdute de turcii otomani in timpul Primului Razboi Balcanic, care a luat sfarsit la 30 mai 1913, aceste tari fiind aliate. Pentru Bulgaria, razboiul oferea ocazia de a ocupa intreaga Macedonie si de a domina Balcanii, in timp ce pentru Serbia si Grecia razboiul insemna sansa de a imparti intre ele Macedonia si de a impiedica hegemonia Bulgariei. Astfel la 16 iunie 1913, regele Ferdinand al Bulgariei a ordonat trupelor sale sa atace pozitiile sarbe si grecesti, declarand in acelasi timp razboi acestor tari. Descopera mai multe informatii despre Razboaiele balcanice in sectiunea Enciclopedia din site-ul clopotel.ro

- 1967 -

A fost instalat primul bancomat

La 27 iunie 1967 a fost instalat primul bancomat (ATM) din lume. S-a intamplat in capitala  Angliei, Londra, la Enfield.

- 1984 -

Ziua mondiala a pescuitului

In fiecare an, la 27 iunie, este marcata ziua mondiala a pescuitului. Initiativa unei asemenea sarbatori a fost lansata, in 1984, la  Conferinta Internationala pentru Reglementare si Dezvoltare a Pescuitului gazuduita de Roma. Momentul este un prilej pentru dezbateri despre pescuitul responsabil. Pestele si alte vietati marine au fost hrana sanatoasa pentru om din vremuri stravechi. Cu timpul, pescuitul a devenit o industrie de care economiile multor tari  depind. Vanate excesiv, insa, unele specii marine au ajuns pe cale de disparitie.