Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

6 noiembrie

- 1814 -

Se naste inventatorul saxofonului, Adolphe Sax

La 6 noiembrie 1814 se naste Adolphe Sax (Antoine-Joseph), fabricant de instrumente muzicale si muzician; el a inventat saxhornul si în 1846 saxofonul.

Saxofon

Testeaza-ti cunostintele despre instrumentele muzicale in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro 

- 1861 -

Se naste inventatorul jocului de baschet, James Naismith

La 6 noiembrie 1861 se naste in Canada James Naismith, pedagog, medic, preot prezbiterian si antrenor canadian, inventatorul jocului de baschet, primul care a introdus casca de protectie în fotbalul american si primul antrenor care a ansamblat si condus o echipa de baschet formata din 5 (cinci) jucatori.

Baschet

A creat popularul joc in 1891 la cererea sefului Departamentului de Educatie Fizica al Springfield College din statutul american Massachusetts, avand la dispozitie doua saptamani pentru a inventa un joc de echipa in sala, care sa ofere elevilor posibilitatea de a face miscare si in timpul iernii. Misiunea nu a fost usoara pentru Naismith, dar pe ultima suta de metri I-a venit ideea sa creeze un joc simplu, cu numai 13 reguli, care sa implice aruncarea mingii la un cos suspendat. Testeaza-ti cunostintele despre baschet in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro 

- 1883 -

Ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la Tripla Alianta

La 6 noiembrie 1883 tratatul de aderare a Romaniei la Tripla Alianta (romano-austro-ungar) a fost ratificat de regele Carol I. Tripla Alianta sau Puterile Centrale, cum mai este cunoscuta, a fost încheiata intre Germania, Austro-Ungaria si Italia, astfel luand nastere una dintre cele mai faimoase aliante din intreaga istorie. Actul va iesi la iveala abia în 1914. Aderarea Romaniei la Tripla Alianta a reprezentat un succes raportandu-ne la epoca respectiva. Romanii au iesit din izolarea politica si s-a trecut la consolidarea relatiilor cu aria de civilizatie central si vest-europeana. Dezvoltarea legaturilor economice si culturale cu Germania si Austria au influentat pozitiv societatea romaneasca.