Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

3 martie

- 1878 -

Este incheiat Tratatul de pace de la San Stefano

La 3 martie 1878 este incheiat Tratatul de pace de la San Stefano (azi Yesilkoy, oras din Turcia europeana, in apropiere de Istanbul), care a pus capat Razboiului ruso-romano-turc din 1877-1878. Potrivit clauzelor sale, se recunostea independenta Romaniei,  alaturi de cea a Serbiei si Muntenegrului, autonomia Bulgariei Mari (un stat de la Marea Neagra la Marea Egee), autonomia Bosniei si Hertegovinei si se prevedea un drept al Rusiei de interventie in trebuirile popoarelor crestine din Imperiul Otman. Totodata, Turcia urma sa plateasca Rusiei despagubiri de razboi in valoare de 1 410 milioane de ruble si se cedau patru regiuni din Caucaz. Rusia a revendicat judetele Cahul, Reni si Ismail din cadrul Romaniei iar Delta Dunarii si Dobrogea, cedate Rusiei de la Turci ii reveneau Romaniei drept compensatie.  Verifica-ti cunostintele despre Razboiul de Independenta al Romaniei in sectiunea Teste de pe site-ul clopotel.ro

Razboiul de Independenta

- 1986 -

Ziua Mondiala a Scriitorilor

Sarbatorita inca din 1986, Ziua Mondiala a Scriitorilor a fost stabilita de Congresul International al PEN Club. Fondata in 1921 la Londra, PEN Club International reprezinta asociatia scriitorilor de pretutindeni si are drept scop promovarea prieteniei si a sprijinului intelectual intre scriitorii din toate colturile lumii.

- 2013 -

Ziua Mondiala a Faunei Salbatice

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a decis (la 20.12.2013)  sa proclame 3 martie, Ziua Mondiala a Faunei Salbatice in urma adoptarii Conventiei privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie, pentru a celebra si a creste gradul de constientizare a faunei si florei salbatice din lume.