Enciclopedia clopotel

Dinozauri cap-de-piatra

Aceastia se deosebeau de alte specii de dinozauri prin forma rotunjita a capului. Acesta era protejat de o "casca" osoasa, care le foloseau la luptele in care se hotara care este mai puternic. In perioada de imperechere acesti dinozauri se loveau cap in cap iar cel mai puternic cucerea femela. Acestea din urma aveau capul mai moale.

Dinozaurii cap-de-piatra erau erbivori, traiau in cete si duceau o viata asemanatoare caprelor de munte din zilele noastre, harnindu-se cu fructe si frunze. Aveau membrele posterioare lungi si puternice, o coada lunga, iar membrele anterioare erau mici si se terminau cu cinci degete. Prezentau un simt olfactiv foarte dezvoltat. Deplasarea acestora se facea pe membrele posterioare, iar coada ajuta la mentinerea echilibrului.

Din aceasta categorie faceau parte doua familii de dinozauri: Homalocefalidele si Pachicefalozaurii.
Homalocefalidele se caracterizau prin solduri foarte late in comparatie cu alte specii, ceea ce a dus la ipoteza ca acestia nasteau pui vii, nerespectand tiparul clocirii oualelor. Modul in care se luptau masculii intre ei era asemanator cu cel al iguanelor marine din insulele Galapagos. Se pare ca soldurile late ar fi redus impactul in timpul luptei.


Pachicefalozaurii aveau protuberante la nivelul capului care se dezvoltau odata cu varsta, iar teasta acestora era mai bombata. Masura aproximativ o jumatate de metru, iar osul care o proteja atingea grosimea chiar de 25 cm.

Desi erau in general pasnici dinozaurii Stegoceras se infruntau pentru cucerirea femelelor.