Enciclopedia clopotel

Dinozauri blindati

In cretacic s-au dezvoltat specii ale acestor dinozauri, precum Ankilozaurii si Nodozaurii. Specific acestor categorii era o "armura" formata din pielea groasa pe suprafata careea erau infipti solzi ososi.

Nodozaurii au fost cei mai primitivi dinozauri blindati. Acestia aveau pielea foarte groasa si protuberante ascutite pe toata suprafata corpului. Exemplarul reprezentant al Nodozaurilor a fost Sauropelta. Cantarea 3 tone si avea o lungime de 7,5 metri. Pentru un animal de asemena dimensiuuni, care se deplasa foarte incet, era necesara o arma puternica de aparare. Astfel ca Sauropelta avea intregul corp acoperit cu solzi ososi. In cazul in care era in pericol se oprea si isi folosea aceasta arma, dar foarte putine carnivore indrazneau sa se apropie.


Tot in categoria Nodozaurilor intra si Panoplosaurus-ul care avea tepi care ii acopereau total umerii si apareau chiar si pe cap. Spre deosebire de Sauropelta, acesta ataca inamicul folosindu-si puternicii zimti, daca simtea pericolul in apropiere.

Corpul Ankilozaurilor avea chiar mai multe protuberante pe piele decat al Nodozaurilor. Acestea apareau chiar si pe pleoape. Pe langa acest blindaj impresionant Ankilozaurii mai aveau inca o arma de temut. Coada se termina cu o maciuca groasa si osoasa, care putea rani puternic chiar si un mare dinozaur carnivorz. Locul mai fragil al acestora ramanea abdomenul, unde tepii erau mai slab pronuntati.

 

Exemplarul cel mai important si cel mai mare dintre acestia era Ankylosaurus. Cantarea aproximativ 4 tone, avea ciocul fara dinti si bot, pe care il folosea doar la hranirea cu plante. Avand constitutia unui tanc nu facea parte din "preferintele" pentru victime ale dinozaurilor carnivori.