Enciclopedia clopotel

Petrache Poenaru

Petrache Poenaru

S-a nascut la 10 ianuarie 1799 in Banesti, judetul Valcea. Petrache Poenaru era nepotul vornicului Iordache Otetelesanu.

Poenaru a lucrat in cadrul Episcopiei dn Ramnicu Valcea si a predat limba elina la Scoala Mitropoliei din Bucuresti.

La numai 22 de ani se strecoara intr-o ceata de haiduci. Tovarasii sai insa il descopera si il prezinta lui Tudor Vladimirescu. Astfel, Petrache devine secretarul lui Tudor Vladimirescu. Dupa infrangerea lui Tudor Vladimirescu, Poenaru obtine din 1822 o bursa de studii la Scoala Tehnica din Viena si Berlin. In 1826 mai primeste o bursa la Ecole Polytechnique din Paris unde studiaza topografia si geodezia.

La 25 mai 1827 obtine Brevetul francez 3208 pentru "Condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se singur cu cerneala". Inventia sa a revolutionat piata instrumentelor de scris. Tocul cu rezervor al lui Petrache Poenaru nu zgaria hartia si nu curgea.

Petrache Poenaru in 1831 la 27 octombrie, la Londra, devine primul roman care merge cu trenul. "Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului nostru. Douazeci de trasuri legate unele de altele, incarcate cu 240 de persoane, sunt trase deodata de o singura masina cu aburi".

Se intoarce in tara in 1832 si devine profesor de fizica si matematica la liceul Sf. Sava din Bucuresti. Creeaza doua clase cu profil ingineresc si le doteaza cu manuale si aparatura. Se implica in dotarea scolii iar in 1837 traduce si publica primul curs de Geometrie in limba romana si un an mai tarziu si un curs de Algebra.

In calitate de director general al Scolilor din Tara Romaneasca, functie dobandita in 1838, infiinteaza scolile publice satesti din Muntenia.

Petrache Poenaru elaboreaza primul proiect de lege pe tema introducerii sistemului zecimal in Tara Romaneasca, proiectul  fiind discutat intre 1834 - 1864. Devine membru al Eforiei Scolilor Nationale la 20 octombrie 1850 avand ca misiune sa urmareasca aplicarea regulamentul de functionare a scolilor din Tara Romaneasca in care se prevedea infiintarea a unei facultati de stiinte exacte cu 3 sectii pentru: arhitecti, ingineri de poduri si sosele si topografi. Petrache Poenaru pune, in 1851, bazele Scolii de Poduri si Sosele - actuala Universitate Tehnica de Constructii din Bucuresti.

Inventatorul incontestabil al stiloului si unul dintre cei mai implicati oameni in dezvoltarea invatamantului si a ingineriei, se stinge din viata la 2 octombrie 1875, la varsta de 76 de ani.

C.G.