Enciclopedia clopotel

Chimen

ChimenCHIMEN (Carum carvi L) Fam. Apiaceae

Alte denumiri populare: chim, chim-de-camp, chim-salbatic, chimeon, chimin-de-camp, chimin-salbatic, chiminoc, chimisor, cimin, lima, negralica, piperus, sacarica, secara, secarica, tarhon, tiparus.

Ecologie si raspandire: fanete, margini de paduri din zona dealurilor pana la cea subalpina, mai rar in campii; se cultiva in Campia de Vest, Podisul Transilvaniei, Tara Hategului; planta putin pretentioasa fata de caldura, dar cu cerinta mare fata de umiditate.

Organul vegetal utilizat: fructele (Fructus Carvi).

Perioada de recoltare
: VI.

Boli in care este utilizata. Uz intern: colici gastrici si intestinali, enterocolite, bronsite, anorexie, marirea diurezei, marirea secretiei de lapte, balonare, constipatie, tahicardie, raceli, acnee, afectiuni ginecologice, afectiuni renale, voma, afectiuni cardiace cu substrat nervos.

Atlasul plantelor medicinale din Romania - Editura Corint