Enciclopedia clopotel

Catina-Alba

Catina-AlbaCATINA-ALBA (Hippophae rhamnoidas L.) Fam. Elaeagnaceae

Alte denumiri populare: catina-cenusie, catina-de-rau.

Ecologie si raspandire: creste in palcuri sau tufarisuri intinse, pe nisipuri si pietrisuri, pe prundisurile din lungul raurilor, islazurilor, coaste pietroase, rupturi de stanci, indeosebi pe formatiuni geologice salinifere, din regiunea litorala pana in etajul montan, pe mari suprafete in Subcarpatii Munteniei si Moldovei, intre Olt si Siret, insular in Delta Dunarii; extrem de rezistenta la seceta si ger, nepretentioasa la sol, solicita lumina directa, nu suporta acoperirea.

Organul vegetal utilizat: fructele (Fructus Hippophae).

Perioada de recoltare: VIII—XI.

Boli in care este utilizata. Uz intern: hepatita epidemica, hepatita cronica, urticarie, nevroze, alcoolism, guta, reumatism, ciroza hepatica, ateroscleroza, anemie. Uz extern: arsuri, degeraturi, radiatii.

Atlasul plantelor medicinale din Romania - Editura Corint