Enciclopedia clopotel
Brusture-Dulce

Alte denumiri populare: brustur-rosu, captalan, captalaci, clococean, cucurez, cucuruz-rosu-de-capta-lan, floarea-ciumei, gula-de-balta, iarba-palariei, iar-ba-parului, lipan, podal-mare, radacina-ciumei, sman-tanica, sudoarea-laptelui.
Ecologie si raspandire: frecvent pe malul paraielor, in viroage umbroase, umede, in jurul izvoarelor, in toate zonele de deal si munte, pe alocuri si in regiunea de campie.
Organul vegetal utilizat: rizomul (Rhizoma Petasites), frunzele (Folium Petasites).
Perioada de recoltare: rizomii se recolteaza primavara de timpuriu (III), sau toamna (X); fructele se recolteaza la maturarea lor completa, inainte de a se ingalbeni (IX).
Boli in care este utilizata. Uz intern: epilepsie, astm, tuse, raguseala, artrita, febra, adjuvant in tratarea cancerului. Uz extern: hemoroizi, diferite rani, dureri de picioare, combaterea migrenelor, entorse, luxatii.
Atlasul plantelor medicinale din Romania - Editura Corint