Enciclopedia clopotel

Anason

AnasonANASON (Pimpinella anisum L.) Fam. Apiaceae

Alte denumiri populare: anason-romanesc, anis, anos, anison, chimin-dulce, chimion-de-gradina, hanus, hanos, molotru, molura, onis, secarea, tarhon.

Ecologie si raspandire: planta cultivata in judetele Braila, Constanta, Dolj, Ialomita, Giurgiu, Teleorman, Timis.

Organul vegetal utilizat: fructele mature (Fructus Anisi).

Perioada de recoltare: VII l-IX.

Boli in care este utilizata. Uz intern: anorexie, balonare, bronsita, colica abdominala, dispepsie, ente-rocolita, helmintiaza, hipogalactie, insuficienta pan-creatica, gripa, raguseala, tuse, dureri de cap, sughit (se consuma cateva fructe). Uz extern: se foloseste la tratarea sciaticii si a muscaturii de sarpe, sub forma de cataplasme, cu pasta de fructe.

Atlasul plantelor medicinale din Romania - Editura Corint