Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


E o perioada linistit apentru tine, tinand cont ca ai trecut prin multe situatii neplacute. Bucura-te, o meriti!

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un carutas care avea in caruta un butoi mare este oprit de un politist...
- Ce ai acolo in butoi, bade? Faci oare contrabanda?
- Nu, domnule, in butoi am zama de cocos...
- Nu te cred! Da-mi si mie sa gust...
La care carutasul ii da o halba pe care politistul o soarbe intr-o clipita si se strimba:
- Uahhh! ce groaznic gust are.... nu-i buna de nimic... poti sa pleci...!
La care badea:
- Diii, Cocos

› vrei mai mult

Cultura generala

Traian Vuia a fost primul om care a construit si a zburat cu un ''automobil-avion cu aripi fixe'' in totalitate autopropulsat, pe data de 18 martie 1906.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Invatamant : Evaluare_Nationala


Subiecte Evaluare Nationala
EVALUARE NATIONALA 2012Limba_si_literatura_materna_precizari

Varianta de download:
Tip fisier: pdf
Marime: 113652 bytes

EN2012_Limba_materna_Precizari

CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE SI EXAMINARE

Evaluarea naționala pentru elevii clasei a VIII-a, în anul școlar 2011-2012 la Limba și literatura materna

Introducere

Evaluarea naționala de la finalul clasei a VIII-a la Limba si literatura materna vizeaza evaluarea competențelor elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare si nonliterare, în scopuri diverse și de exprimare scrisa/ de utilizare corecta si adecvata a limbii materne în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse. Deoarece competențele sunt definite ca ansambluri de cunostințe, deprinderi si atitudini formate în clasele a V-a – a VIII-a, subiectele pentru evaluarea naționala vor evalua atât competențele specifice și conținuturile asociate acestora.

Prin evaluarea naționala la limba si literatura materna, în evaluarea unitaților de conținut care privesc domeniul limba materna (Elemente de construcție a comunicarii), se are în vedere viziunea comunicativ-pragmatica, abordarea funcționala si aplicativa a elementelor de construcție a comunicarii, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor și pe utilizarea lor corecta și adecvata în propria exprimare scrisa. Sarcinile de lucru vizeaza exerciții de tip analitic (de recunoastere, de grupare, de motivare, de descriere, de diferențiere) și de tip sintetic (de modificare, de completare, de exemplificare, de construcție), de subliniere a valorilor stilistice și de evidențiere a aspectelor ortografice și de punctuație, în situațiile care impun o asemenea abordare.

Structura probei scrise la Limba și literatura materna

Structura testului pentru proba scrisa este formata din 2 subiecte, fiecare având 45 de puncte. Subiectele conțin itemi obiectivi, semiobiectivi si subiectivi care au ca material suport texte literare și nonliterare.

În evaluarea unitaților de conținut ale domeniului lectura, sarcinile de lucru implica cerințe, care privesc înțelegerea unui text dat, literar sau nonliterar (identificarea ideilor principale, a unor trasaturi generale și particulare ale textului si exprimarea unui punct de vedere asupra acestora etc.), precum si redactarea de catre elev a unor compuneri vizând scrierea despre un text literar sau nonliterar (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumara a unor secvențe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.). De asemenea, sarcinile de lucru vor avea în vedere evaluarea competențelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentata a unui punct de vedere privind textul studiat la prima vedere, motivarea apartenenței la un gen literar), reflexive si imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente, evidențierea trasaturilor unui obiect într-o descriere/ într-un portret, scurte narațiuni, continuarea logica a unor dialoguri etc.)

Competențe de evaluat la Limba și literatura materna:

1.Receptarea mesajului scris, din texte literare si nonliterare, în scopuri diverse

2.Utilizarea corecta si adecvata a limbii materne în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse

Precizari privind evaluarea probei scrise la Limba și literatura materna:

Baremul de evaluare și de notare stabilește punctajul pentru fiecare item. Punctajul final se obține prin adunarea celor 90 de puncte (45 de puncte pentru fiecare tip de subiect) cu 10 puncte din oficiu. Nota finala se calculeaza prin împarțirea punctajului total acordat pentru lucrare la 10. Timpul efectiv de lucru este de 2 ore.

2


Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate