Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Zei romani
Zei romaniApollo
- zeul zilei, al luminii si al artelor, protector al poeziei si muzicii. Era numit si Phoebus - Apollo,socotit zeu vindecator, priceput in arta lecuirii. Este identificat cu Soarele.

Apollo

Bacchus
- zeul vinului, al vitei de vie si betiei. Mai era numit si Bimater sau Nyctelius (Nocturnul). Corespondent al lui Dionisos la greci. Era cunoscut pentru petrecerile sale alaturi de preotesele bacante (Bacchantes) din cadrul sarbatorilor Bacchanalia.

Bacchus

Ceres - zeita romana a recoltei si a graului. Ceres era sarbatorita in cadrul festivalurilor Ludi Cereris si Cerealia.

Ceres

Diana - zeita vanatorii , deseori asociata cu animalele salbatice si padurile. Cand fratele sau geaman Apollo este identificat cu Soarele, Diana este identificata cu Selena (Luna). Era infatisata ca o fecioara salbatica ce cutreiera padurile alaturi de cainii daruiti de Pan. Ii pedepsea pe toti care incercau sa se apropie de ea.

Diana

Juno - echivalentul roman al zeitei Hera. Este zeita casatoriilor si consoarta lui Jupiter.

Jupiter - zeul cerului si al tunetului era si regele zeilor. Era numit si Iuppiter Optimus Maximus. Romulus si Remus, intemeietorii Romei sunt nepotii sai.

Jupiter

Marte - zeul razboiului care initial fusese zeul primaverii si al fertilitatii. Connform unor surse este tatal fondatorilor Romei, Romulus si Remus. Marte este portretizat ca fiind un luptator acoperit cu o armura si avand pe cap un coif. Luna Martie este numita in onoarea sa (pentru ca in luna martie se reluau sau incepeau razboaiele).

Mercur - mesagerul zeilor si zeul comertului si al negustorilor avea un festival ce-i purta numele, Mercuralia, ce se serba pe data de 15 mai. In aceasta zi negustorii isi stropeau capetele cu apa din fantana lui Mercur, de langa Porta Capena. Mercur este cunoscut si ca Alipes (ceea ce s-ar traduce cel cu picioarele aripi).

Mercur

Minerva - zeita intelepciunii, a razboiului drept, a medicinii, stiintelor, a artelor si a mestesugurilor. S-a nascut din capul lui Jupiter dupa ce mama sa a fost inghitita de catre acesta. Despre Minerva se spune ca ar fi inventat numerele si instrumentele muzicale.

Minerva

Neptun - zeul marii nu a fost un zeu puternic si putine se cunosc despre originea sa. Festivalul sau, Neptunalia se tinea pe 23 iulie.

Neptun

Venus - zeita asociata cu iubirea, frumusetea si fertilitatea.

Venus

Vulcan
- zeul focului si al mestesugurilor. Din mainile sale dibace au iesit niste obiecte minunate: armele lui Ahile, trasnetele lui Jupiter, tronul de aur al Iunonei etc. Era sarbatorit in cadrul festivalului Volcanalia ce avea loc pe 23 august.

(C.G.)
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK