Enciclopedia clopotel

Categorii de timbre

Cu ani in urma, una dintre cele mai raspandite pasiuni ale copiilor a fost colectionarea si schimbul de timbre. Deseori ii puteai intalni in fata blocurilor sau in locurile de joaca studiindu-si clasoarele, acele cataloage speciale pentru pastrat timbre. Colectionarea acestor petice de hartie a legat prietenii intre cei prinsi de aceasta pasiune si au contribuit, in mare masura, la imbogatirea cunostintelor. Cei mai multi dintre ei au devenit in timp posesorii unor celebre colectii de timbre, continuand si astazi, calatoria in lumea acestor bucati de hartie.

Va invitam sa pasim impreuna intr-o incursiune in lumea colorata a timbrelor si sa descoperim care au fost cele mai cunoscute categorii de timbre, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. La prima vedere, timbrele incanta prin frumusetea desenului, a jocului de culori si prin tehnica desenului. Insa, cunoscatorii in domeniu, stiu ca mai mult de atat, faimoasele petice de hartie sunt purtatoarele unor mesaje, care pot dezvaalui adevarate istorii din trecut, despre un eveniment, un personaj sau o traditie.

Dupa insemnatatea pe care au avut-o marcile postale, cercetatorii in domeniu au desemnat cele mai cunoscute categorii de timbre, expuse astazi in paginile caleidoscopului filatelic: timbre pentru ziare, timbre de taxa suplimentara, timbre oficiale, timbre pentru recomandate, timbre de confirmare, timbre de retur, timbre pentru colete, timbre de intarziere, timbre pentru "scrisorile vorbite", timbre pentru telegraf si tefon, timbre pentru posta aeriana, timbre pentru posta cu dirijabilul, timbre pentru posta prin rachete, timbre pentru posta cu porumbeii, timbre pentru posta pneumatica, timbre pentru posta militara, timbre pentru posta maritima si fluviala, timbrele "seifurilor plutitoare", timbre pentru oficiile postale externe, timbre de plebiscit, timbre consulare, timbre scolare, timbre cu taxa suplimentara extrapostala, timbre - monede,  timbrele capitanilor de posta, timbre locale.

Timbre pentru ziare: Au fost folosite pentru prima data in Austria (1851) si au reprezentat taxa pentru expedierea ziarelor. Aceste marci postale nu au fost puse in vanzare, ci se eliberau doar editorilor de ziare. De aceea au fost considerate raritati, iar procurarea lor de catre colectionari era foarte dificila. Cu timpul aceste timbre au devenit inutile si au fost inlocuite cu taxa perceputa pentru expedierea ziarului.

Timbre de taxa suplimentara: Au aparut in Franta (1859) si au constituit plata anticipata a expedierii scrisorilor. Ele au fost impuse de practica, deoarece oamenii francau scrisorile cu timbre de o valoare mai mica. Urmand exemplul Frantei, si alte state au introdus aceste timbre, care astazi constituie un capitol mare al filateliei.

Timbre oficiale:  Se numara printre cele mai vechi, dat fiind faptul ca au aparut in 1840, in Marea Britanie. Ele au fost destinate doar corespondentei oficiale si nu au fost puse in vanzare pentru uzul particular. Astazi se emit din ce in ce mai rar, fiind inlocuite cu alte modalitati de marcare a acestui tip de corespondenta.

Timbre pentru recomandate: Au reprezentat contravaloarea expedierii scrisorilor recomandate, avand inscris mesajul "Regisrtered" sau litera "R". Cu timpul, s-a renuntat la utilizarea lor, ele fiind inlocuite cu stampile sau etichete speciale.

Timbre de confirmare: Servesc la plata pentru inmanarea diverselor trimiteri postale.

Timbre de retur: Reprezinta de fapt niste etichete pe care posta le aplica pe scrisorile neinmanate destinatarului din diverse motive si returnate expeditorului. In unele tari, scrisorile neinmanate destinatarului, erau deschise de catre posta pentru a afla adresa pe care urma sa fie efectuat returul, iar apoi li se aplica adresa respectiva.

Timbre pentru colete: Au reprezentat taxa pentru expedierea coletelor.

Timbre de intarziere: Aceasta categorie de timbre serveste la trimiterile expres efectuate de oficiile postale dupa incheierea programului de lucru. In schimbul acestui serviciu, posta percepe o taxa mai mare. Primele timbre de acest gen au fost emise in Columbia, in anul 1923.

Timbre pentru "scrisorile vorbite": Au aparut in anul 1939, in Argentina. Existenta analfabetismului in Argentina a determinat emiterea acestor "scrisori vorbite", acestea fiind inregistrate pe placi de gramofon.

Timbre pentru telegraf si telefon: Aparitia primului telegraf in 1837 si inventarea telefonului in 1876 au determinat inventarea acestui tip de timbru, fiind utilizat pentru francarea telegramelor si a avizelor telefonice.

Timbre pentru posta aeriana: Dupa primul razboi mondial s-a dezvoltat cu rapiditate transportul pe cale aeriana, fapt ce a determinat o adevarata revolutie in lumea postei. Astfel, in 1917, in Italia a fost emis primul timbru pentru posta aeriana, cu care a fost francata corespondenta de la Neapole la Palermo. Interesant de mentionat este faptul ca transportul se facea cu acelasi hidroplan, in aceeasi zi.

Timbre pentru posta cu dirijabilu: Fac parte din categoria timbrelor pentru posta aeriana. Istoria dirijabilelor este legata de numele creatorului lor Ferdinand Zeppelin, unul dintre pionerii aviatiei.

Timbre pentru posta prin rachete: Au fost emise special pentru corespondenta efectuata prin intermediul rachetelor. Numeroasele zboruri experimentale ale rachetelor, cu care se expedia si posta, au raamas in filatelie prin etichete si plicuri oficiale, carti postale, timbre si stampile.

Timbre pentru posta cu porumbeii: Porumbelul postal a jucat un rol important in istoria comunicatiilor. Inca din cele mai vechi timpuri, porumbeii au fost folositi pentru a duce stiri, cu caracter militar si spionaj. Francezii sunt autorii acestei inventii. Ei fotografiau scrisorile pe pelicule de dimensiuni mici, pe care le atasau de penele din coada sau de picioarele porumbeilor, fiind astfel trimise catre destinatar. Prima posta prin porumbei care a beneficiat de acest tip de timbre a fost organizata in 1896 in insulele Otea ssi Hutura.   

Timbre pentru posta pneumatica: Rowland Hill este cel care a inventat expedierea scrisorilor prin conducte speciale, cu ajutorul aerului comprimat. Prima data, in 1854, la Londra, a fost construita o linie pneumatica, destinata transmiterii telegramelor de la bursa la postul telegrafic principal. Ideea a fost pus in practica in mai multe tari.

Timbre pentru posta militara: Timbrele de acest gen sunt destinate corespondentei militare, atat  in vremea razboiului cat si pe timp de pace.

Timbre pentru posta maritima si fluviala:  Dupa cum indica si denumirea, aceste timbre serveau pentru taxa trimiterilor pe cale maritima si fluviala.

Timbrele "seifurilor plutitoare": Au fost destinate corespondentei pretioase, posta olandeza fiind prima care le-a utilizat.

Timbre pentru oficiile postale externe: In aceasta categorie sunt incluse timbrele diverselor state (Austria, Frania, Polonia, Rusia etc) emise pentru oficiile lor postale din tarile in care nu aveau un serviciu postal propriu.

Timbre de plebiscit: Aceste marci postale isi datoreaza existenta Tratatului de la Versailles din 1919. In urma acestuia s-au creat comisii interaliate in componenta carora intra si administrarea postei si, implicit, emisia timbrelor.

Timbre consulare: Reprezinta taxa pentru anumite servicii consulare.

Timbre scolare: In Franta s-au tiparit timbre ce se foloseau in scolile care pregateau personal pentru posta.

Timbre cu taxa suplimentara extrapostala:  Sub aceasta denumire au fost incluse timbrele care servesc nu numai ca taxa normala, ci si pentru suprataxarea extrapostala. De obicei, valoarea lor este constituita din taxa obisnuita imprimata, la care se adauga una suplimentara.

Timbre - monede: Reprezinta o categorie ciudata de timbru, emisa pentru prima data in Rusia in 1915, fiind folosita pentru transportul cu tramvaiul in Moscova sau alte orase.

Timbrele capitanilor de posta: Aceste marci postale fac parte din categoria timbrelor pretioase. Au fost imprimate cu mijloace primitive, pe simple bucati de hartie pe care se inscria valoarea nominala si numele capitanului de posta.

Timbre locale: Sub aceasta denumire sunt incluse timbrele emise de oficiile postale locale, oficiale sau de firme partculare, in scopul taxarii trimiterilor postale in interiorul unui anumit teritoriu.