Enciclopedia clopotel

Constantin Brancoveanu

Constantin Brancoveanu, fiul lui Papa Brancoveanu si al Stancai Cantacuzino a fost ales domnitor al Tarii Romanesti in 1688.

Constantin Brancoveanu a aplicat "o politica de cumpatare, dar practica; putin stralucitoare, dar foarte folositoare", dupa cum se exprima Nicolae Iorga, fiind politician stralucit, diplomat si om de cultura.
Principalele directii ale politicii pe care a realizat-o au fost:
- reorganizarea sistemului fiscal;
- intarirea rolului domniei;
- promovarea de relatii stranse cu Moldova si Transilvania.

 Constantin Brancoveanu


Constantin Brancoveanu a sustinut, pe de alta parte, Biserica Ortodoxa, construind numeroase biserici si manastiri, inzestrandu-le cu danii si prin tiparirea cartilor din domeniu.
Desfasurarea razboiului curtilor i-a impus domnului muntean o politica abila, ajutand romanii din Transilvania, dar si mentinand echilibru intre Habsburgi si Poarta.
Constantin Brancoveanu a fost sustinut de otomani in 1696, 1698, 1700 si 1704 datorita "politicii pungilor cu aur" prin care le era platit un anumit tribut acestora din urma.

Datorita priceperii lui Constantin Brancoveanu de a face politca externa eficienta, Tara Romaneasca a devenit activa pe plan european, ale carui servicii diplomatice erau cautate. In permanenta domnitorul avea in vedere mentinerea unor raporturi bune cu Poarta, pentru mentinerea statutului politico-juridic deosebit al Tarilor Romane, intr-o perioada in care echilibrului statelor era foarte fragil.

In 1714 Constantin Brancoveanu a fost invinuit de turci ca adunase multe bogatii si arme pentru a se opune si pregati o rascoala, asteptand ca sa-si arate dorinta de a domni in chip absolut independent si a fost inchis la Constantinopole impreuna cu intreaga familie si toate bunurile si averile i-au fost confiscate. Chiar in ziua in care implinea 60 de ani, la 15 august 1714, a fost executat la Poarta impreuna cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei si cu boierul Ianache Vacarescu.

Cu toate eforturile pe care le-a facut sotia sa de a recupera corpul domnitorului si fiilor acestuia, trupul a fost adus in tara abia in 1720, si ingropat apoi in ctitoria sa din Bucuresti, biserica Sf. Gheorghe Nou.
Prin domnia sa, Constantin Brancoveanu a actionat pentru respectarea drepturilor suverane ale Tarii Romanesti, profitand de declinul puterii turcilor si a realizat organizarea moderna a institutiilor autoritatii centrale.