Enciclopedia clopotel

Carol I

(1839-1914)


Odata cu hotararea de unire intre Moldova si Muntenia s-a adus la conducerea tarii un principe strain. A fost ales Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, in varsta de 27 de ani.

Carol s-a nascut la Sigmaringen in ziua de 7/20 aprilie 1939 si a fost al doilea fiu al Principelui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen si al sotiei sale, Josefina.

La 10 Mai 1866, Carol a sosit la Bucuresti, capitala Romaniei, intampinat foarte bine de romanii care sperau sa le fie mai bine. Odata cu venirea lu Carol I s-au pus bazele unor profunde schimbari. Romania era inca sub suzeranitate turca.

Carol I

 

In 1869 Domnitorul Carol a luat-o in casatorie pe Elisabeta de Wied, care in 1871 i-a daruit o fetita, Maria. Aceasta a murit de scarlatina la numai 3 ani.

Carol I a avut un rol esential in proclamarea Independentei Romaniei care a avut loc pe 10 Mai 1877.
Aceasta schimbare a facut necesara schimbarea titlului pentru Carol I, acesta devenind rege iar Romania se transforma in Regat. Dupa aceasta proclamare Carol I l-a desemnat pe Ferdinand mostenitor al tronului, cel de-al doilea fiu al fratelui sau mai mare, asigurand astfel continuitatea Dinastiei de Hohenzollern pe tronul Romaniei.

Dupa luptele puternice in care s-au inregistrat pierderi grele, la 9 mai 1877 a fost finalizat marele act istoric al independentei noastre , izbanda importanta a Principelui Carol I, care a dat dovada de multa vitejie, luptand cot la cot cu ostasii romani.

In cei 48 de ani de domnie (cea mai lunga domnie din tara noastra) Carol a facut schimbari majore in viata statului roman, Romania dezvoltandu-se simtitor atat in domeniul culturii cat si economico-social.
Regele Carol I inceteaza din viata la varsta de 75 de ani si a fost inmormantat la Curtea de Arges, in Biserica Episcopala, unde l-a urmat si sotia sa Elisabeta dupa numai 2 ani.