Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Un nebun scria o scrisoare. Un tip vine si il intreaba cui ii scrie scrisoarea. Nebunul zice:
- Mie.
- Si ce scrie in ea?
- Nu stiu, ca inca nu am primit-o!

› vrei mai mult

Cultura generala

Turnul Eiffel din Paris a fost construit in 1889 de catre inginerul francez Gustave Eiffel din peste 6.300 de tone de fier de cea mai buna calitate.

› vrei mai mult

Ce stim despre Biserica Neagra, cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei

5 ianuarie 2023, 09:12

Biserica Neagra din Brasov

Cand spui Brasov, spui Biserica Neagra, cladirea impozanta din Piata Sfatului, devenita un adevarat simbol al orasului. Biserica Neagra este cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei, admirata de oameni din toate religiile si confesiunile, dar si de cei fara inclinatie spre spiritualitate, depotriva.

Oricine ajunge la Brasov merge sa vada Biserica Neagra, iar membrii comunitatii de acolo se mandresc cu aceasta cladire cu o istorie de peste 600 de ani; sase secole de cand clopotele sale rasuna duminica de duminica, iar sunetul orgii si glasurile oamenilor se inalta in rugaciune catre cer.

Biserica Neagra, centrul spiritual al comunitatii sasesti din Brasov

Biserica Neagra din Brasov este un obiectiv turistic ce merita vazut macar o data in viata. Batranele ei ziduri ascund o istorie impresionanta si sunt considerate scena a reformei ecleziastice din Transilvania si un leagan al culturii umaniste din regiune.

Brasov

Inainte de a fi Biserica Neagra, pe locul pe care aceasta a fost construita se afla o manastire de calugarite catolice, in jurul careia s-a format o asezare numita Corona. Germanii care s-au stabilit in zona si au pus umarul la dezvoltarea orasului, care prospera datorita iscusintei si harniciei locuitorilor, dar si privilegiilor oferite de regi, si-au dorit o biserica, iar constructia Bisericii Negre a inceput la finalul secolului al XIV-lea. Construita in stil gotic, dupa modelul Bisericii Sf. Sebald din Nuremberg, impresionanta Biserica Neagra, numita initial Biserica Sfanta Maria, a fost ridicata in aproape 100 de ani si de atunci a devenit un centru important al romano-catolicilor din zona.

Curiozitati despre Biserica Neagra

Cristelnita din bronz din interior, in forma de potir gotic, decorat cu inscriptii si medalioane simbolice, dateaza din 1472 si se foloseste si azi in Biserica Neagra.

Pe frontispiciul de deaspra portii sud-estice a lacasului de cult se afla o pictura murala cu Fecioara Maria pe tron si cu pruncul Iisus in brate, inconjurata de Sfintele Ecaterina a Alexandriei si Barbara; pictura a fost realizata intre anii 1476 si 1490 si poarta blazonul ergelui Matia si al sotiei sale, Beatrix de Aragon.

Vestea construirii unei impresionante biserici romano-catolice in Transilvania a ajuns, prin numerosii calatori si comercianti straini, pana la Roma, unde papii vremii au decis sa trimita sprijin semnificativ, in scopul propovaduirii catolicismului.

La sfarsitul Evului Mediu, sasii din regiunea Brasovului si-au dorit innoirea bisericii si au decis sa urmeze reforma ecleziastica pornita de Martin Luther. In octombrie 1542 a fost tinuta aici prima sluba religioasa de rit luteran din tara, dupa ce sasii din Transilvania au trecut la religia evanghelica. Biserica Sfanta Maria devenise, astfel, biserica parohiala evanghelica, in care toata comunitatea venea la slujbele religioase si nu pleca pana la sfarsit. Interiorul a fost imbogatit cu multe strane si banci pentru enoriasi.

De unde vine numele de Biserica Neagra

In aprilie 1689 un incendiu devastator a afectat masiv Brasovul, inclusiv biserica parohiala. Sarpanta sa uriasa a luat foc si, prabusindu-se, in interior, a transformat biserica Sfanta Maria intr-un munte de moloz si cenusa. Flacarile si fumul gros au innegrit peretii si de atunci lacasul a fost „botezat” Biserica Neagra.

Dupa ce constructia edificiului durase aproape 100 de ani, tot atat au durat si lucrarile de restaurare si reconstructie, dupa un efort colectiv la care au pus umarul toti membrii comunitatii, intr-un fel sau altul.

Orga veche a bisericii a deveni prea mica pentru o constructie asa de impresionanta cum a devenit Biserica Neagra dupa restaurare si extindere. Asa a ajuns in Romania cea mai mare orga mecanica de biserica din tara, realizata de mesterul berlinez Carl August Buchholz, in 1839.

Realizarea si montarea orgii mari a Bisericii Negre, care are 3993 de tuburi, 4 claviaturi cu cate 56 de taste si un pedalier cu 27 de taste si 63 de registre sonore, a durat trei ani, intre 1836 si 1839.

Altarul Bisericii Negre are 17 metri inaltime si a fost realizat in stil romantic german, in 1866.

Biserica Neagra a avut nevoie de noi lucrari de restaurare dupa inceputul secolului al XX-lea. In timpul lucrarilor edificiul a fost racordat la curent electric si i-a fost montat un sistem de incalzire care a functionat initial cu pacura, apoi cu gaz.

Cea mai recenta campanie de restaurare a avut loc intre 1981 si 1999, cand a fost refacut si interiorul edificiului ce gazduieste nu doar vestigii religioase, ci si obiecte de arta unice in lume.

Citeste si alte articole despre cladiri istorice:

Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles
Ora de istorie: Palatul de la Mogosoaia
Ora de istorie: Ce stim despre Marele Zid Chinezesc

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel